Koolmonoxide een sluipmoordenaar

Geschreven door Redactie
Koolmonoxide een sluipmoordenaar

In februari vraagt de Brandweer extra aandacht voor koolmonoxide, ook bekend als CO. Koolmonoxide staat niet voor niets bekend als sluipmoordenaar.

Je ziet of ruikt het niet, maar als je CO inademt kan dit ernstige gevolgen hebben. Jaarlijks worden er ongeveer 200 mensen opgenomen en overlijden er vijf tot tien mensen na een CO-vergiftiging.

Tips om koolmonoxide-vergiftiging te voorkomen:

- Ventileer: zet altijd (24/7) een rooster open of een raam op een kiertje.
- Controleer: laat uw cv-ketel, geiser of kachel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren.  
- Alarmeer: wees op tijd gealarmeerd en plaats een CO-melder, in ieder geval in de ruimte van het verbrandingstoestel. Vergeet ook niet om de CO-melder regelmatig te testen en af te stoffen.

De symptomen van CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid/flauwvallen, misselijkheid /braken, verwardheid, vermoeidheid en versnelde hartslag of pijn op de borst. Bepaalde mensen zijn extra gevoelig voor een CO-vergiftiging, zoals hart- en vaatpatiënten, astma- en longpatiënten, zwangere vrouwen en hun foetus (foetaal bloed neemt 2x zo snel CO op als volwassen bloed), baby’s en kleine kinderen.  Dit is onderdeel van de campagne ‘Risicobewust Harderwijk’ van de Veiligheidsregio Noord- Oost-Gelderland (VNOG) in samenwerking met gemeente Harderwijk. De gemeente en brandweer vinden het belangrijk dat inwoners zich bewust zijn van risico’s en willen inwoners stimuleren om maatregelen rondom brandveiligheid en CO te treffen.

Onze Ambassadeurs