Groepsaccommodatie, natuurbeleefplaats en 'Pioniers Panorama' in finale initiatiefprijs
De provincie Flevoland heeft de drie finalisten voor de Vernieuwend Initiatief Prijs Flevoland bekendgemaakt. Het gaat om plannen voor een groepsaccommodatie in Bant, een natuurbeleefplaats op Urk en het 'Pioniers Panorama' in Zeewolde.
Van 2 november tot 11 december konden initiatiefnemers plannen indienen voor de prijs. Na de inschrijfperiode heeft een team van experts zich gebogen over de ingediende plannen. Zij hebben de drie finalisten uitgekozen.
De eerste finalist heeft een plan ingediend voor vakantiepark Eigen Wijze in Bant. Het idee is om daar een groepsaccommodatie neer te zetten met 15 appartementen en drie algemene ruimtes. Bij het ontwerp van de gebouwen is de geschiedenis van de Noordoostpolder als voormalige Zuiderzee als inspiratie gebruikt. Volgens de ontwerper zullen de huisjes eruit zien als huisjes op een drooggelegd eiland. Dat moet bijdragen aan de toeristische attractiewaarde van Noordoostpolder en Flevoland, aldus de initiatiefnemer. Daarnaast wordt bij de bouw zoveel mogelijk duurzaam materiaal gebruikt.
Het tweede plan dat de finale heeft gehaald, is voor een Natuurbeleefplaats op Urk. De initiatiefnemers willen een plek in of naast het Urkerbos creëren waar kinderen kunnen spelen, leren hoe de natuur werkt en zelfs een gezonde maaltijd leren maken. Het plan moet een plek binnen de gemeente Urk opleveren, waar inwoners de natuur kunnen beleven en ervan kunnen leren, zo valt te lezen. Dat moet inwoners van Urk helpen meer over duurzaamheid na te laten denken. Daarnaast is er in het plan ook een horecalocatie opgenomen. Die moet eraan bijdragen dat de verkeersdrukte in het Oude Dorp afneemt, aldus de initiatiefnemers.
Golflaan/Groenewoudseweg in Zeewolde. Dit kernrandgebied is volgens de indieners een goede plek om aan de slag te gaan met ruimtelijke en maatschappelijke vraagstukken. Het moet een 'Pioniers Panorama' worden, waar het verhaal van Flevoland verteld wordt door middel van verschillende boerderijen. De initiatiefnemers willen verschillende types boerderijen laten bouwen, die laten zien hoe de agrarische cultuur in Flevoland ontstaan en opgebouwd is. Elk gebouw wordt daarnaast aan een nieuwe functie gekoppeld. Zo komt er een boerderij met een zorgfaciliteit voor mensen met een verstandelijke beperking, maar wordt een van de types boerderij ook ingericht om vier wooneenheden te herbergen, en komt er een locatie voor een Bed & Breakfast. Op 15 april mogen de indieners van de genomineerde ideeën hun plannen uitleggen. Dan wordt ook de winnaar bekend. Die ontvangt 15.000 euro voor de uitvoering van het idee.