Gladheid blijft

Geschreven door Redactie
Gladheid blijft

Gladheid blijft ondanks aanpak wegen

De wegen in Flevoland blijven ondanks de blijvende strooiacties verraderlijk glad. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat. In het zuidoosten van het land wordt het zo koud dat strooizout niet meer werkt, meldt de NOS.

Zo ver zal het in Flevoland deze nacht niet komen, zegt Jan Rients Slippens, gladheidsdeskundige bij Rijkswaterstaat. Het strooizout zal tot -10 graden Celsius nog goed werken op de wegen. Mocht het nog kouder worden dan kan ook nog calciumchloride worden toegevoegd aan het strooizout. Daarmee wordt het vriespunt nog verder verlaagd.

Ook al kan Rijkswaterstaat garanderen dat het strooizout zal blijven werken, het blijft volgens Slippens uitkijken. Het zout kan door de avondklok niet worden ingereden. Voor een optimaal resultaat moeten veel auto's het zout verdelen over de weg en ook tot op het asfalt. Dat kan nu niet. Na negen uur 's avonds is er bijna niemand meer op de weg.

Pas tijdens de ochtendspits wordt dat effect bereikt. Tot die tijd bestaat de kans op gladheid. En daarna ook nog, omdat de wind sneeuw op de weg kan blazen. Deze hele week moeten de automobilisten rekening houden met gladde wegen, zegt Slippens.




Onze Ambassadeurs