Verkenning naar randweg Urk klaar

Geschreven door Redactie
Verkenning naar randweg Urk klaar

Verkenning naar randweg Urk klaar, mogelijk prijskaartje: 31 miljoen euro

De provincie en de gemeenten Urk en Noordoostpolder zijn klaar met een eerste verkenning voor een oostelijke randweg rond Urk. De kosten van deze gewenste ontsluitingsweg worden voorlopig geschat op 31 miljoen euro. De volgende stap voor het project is nu een planstudie.

De verkenning toont volgens de provincie aan dat een nieuwe weg meerdere routes kan bieden om vanuit Urk en Noordoostpolder naar en van de snelweg A6 te komen.

Wel is het nodig dat de nieuwe weg vanaf de aansluiting Domineesweg/A6 tot en met de Staartweg ten noorden van Urk loopt. Door aan te sluiten op achtereenvolgens de Karel Doormanweg, Urkerweg en Staartweg ontstaat er een logische route buiten de bebouwde kom van Urk.Al sinds 2018 onderzoek

De lokale overheden zijn al in 2018 begonnen met het onderzoeken van een nieuwe randweg die aan de oostkant van Urk moet komen. Inwoners van die snelgroeiende gemeente en mensen die in de zuidwestelijke hoek van Noordoostpolder wonen kunnen nu alleen via de Domineesweg bij de A6 komen. De komende jaren wordt die weg naar verwachting steeds drukker.

Dat komt door de sterke groei van Urk. Niet alleen door de aanwas van de bevolking, maar ook door de uitbreiding van bedrijventerreinen en de langverwachte komst van de maritieme servicehaven. De huidige Domineesweg als enige ontsluitingsweg richting de A6 is volgens de provincie onvoldoende om deze groei mogelijk te maken.

Vervolg planstudie

De eerstvolgende stap is nu het maken van een planstudie. Hierin moeten nog zaken onderzocht worden zoals het tracé, kruispuntvormen en effecten op de omgeving. Participatie van belanghebbenden is volgens de provincie een zeer belangrijk onderdeel. De provincie en de gemeenten gaan een overeenkomst sluiten waarin afspraken over de planstudie worden opgenomen.









Onze Ambassadeurs