'Datacenter kun je zien als essentiële infrastructuur'
"Essentiële infrastructuur, net als de riolering en het stroomnetwerk. Waarbij het goed is dat je dat in de nabijheid hebt."
Zo omschrijft gedeputeerde Jan-Nico Appelman de plannen voor een groot datacenter in Zeewolde.
Hij verwacht dat de regio flink kan profiteren van de komst daarvan. In een samenleving waar digitale diensten een steeds grotere rol spelen is het volgens Appelman voordelig als je de infrastructuur daarvan dichtbij hebt zitten.
De provincie en gemeente Zeewolde gaven woensdagochtend een persconferentie over de voorbereidingen. Formeel gaat het dan om de uitbreiding van bedrijventerrein Trekkersveld, maar in de praktijk komt het erop neer dat het datacenter het grootste gedeelte daarvan gaat beslaan. Nog steeds wordt de naam van het bedrijf dat in Zeewolde aan de slag wil angstvallig geheim gehouden. Men houdt het op een 'ICT- en datagigant uit de Verenigde Staten.'
Zeewolde besloot tot het geven van een persconferentie omdat er de afgelopen maanden veel vragen rezen over het datacenter. Op plekken in Nederland waar al vergelijkbare gebouwen staan is discussie over de wenselijkheid daarvan. Critici omschrijven ze als energie slurpende grote grijze blokkendozen. Volgens de gemeente en provincie zitten er echter veel meer voor- dan nadelen aan de komst van een datacenter in Zeewolde.
Werkgelegenheid
Wethouder Egge Jan de Jonge zegt dat het datacenter 'een enorme diversiteit van werkgelegenheid met zich meebrengt'. Hij noemt het getal van 410 arbeidsplaatsen op het moment dat het datacenter volledig is uitontwikkeld. "Met inzet op een groot aantal lokale werknemers." Tijdens de constructiefase - die vijf tot zeven jaar gaat duren - zullen er ongeveer 1000 tot 1200 arbeidsplekken zijn. "En hier liggen ook veel kansen voor de lokale en regionale bedrijven. Dat is nadrukkelijk door de initiatiefnemer gemeld."
Energieverbruik
Datacentra staan erom bekend een enorme hoeveelheid energie te verbruiken om alle computerservers en koelapparatuur draaiende te houden. De brancheorganisatie voor datacenters heeft eerder al eens aangegeven dat dit niet allemaal extra energie is, maar dat het voor een groot gedeelte ook gaat om een verschuiving. Vroeger stonden bij afzonderlijke bedrijven in de kelder computerservers te draaien, tegenwoordig staan die juist geconcentreerd in een groot datacenter.
De komst van het datacenter betekent dat er flink geïnvesteerd moet worden in de capaciteit van het Flevolandse stroomnetwerk. Dat biedt volgens gedeputeerde Jan-Nico Appelman kansen. Een grotere capaciteit betekent namelijk ook meer ruimte voor het opwekken van duurzame energie door middel van windmolens of zonnepanelen.
Onderhandelingen lopen nog
Het datacenter moet komen te liggen op een plek waar nu nog een aantal boerenbedrijven is gevestigd. De gemeente onderhandelt nog met de eigenaren daarvan over het uitkopen. Hoewel er nog geen overeenkomst is zegt de gemeente niet te verwachten dat er overgegaan moet worden tot de uiterste maatregel, het onteigenen van de gronden.