Volle sneeuwmaan op 27 februari

Geschreven door Redactie
Volle sneeuwmaan op 27 februari

Afhankelijk van waar je wereldwijd woont dat wil zeggen, in je tijdzone wordt de maan vol op 26 of 27 februari 2021. Van over de hele wereld op beide nachten zal de maan vol lijken voor het oog terwijl hij langs de hemel cirkelt van schemering tot zonsopgang.

In Noord-Amerika noemen ze de volle maan van februari de sneeuwmaan of hongermaan. Als de schemering op vrijdagavond 26 februari in duisternis verandert, zie je misschien een heldere ster vrij dicht bij de maan tevoorschijn komen. Dat wordt Regulus, de helderste ster in het sterrenbeeld Leeuw de Leeuw, vaak Cor Leonis of het Leeuwenhart genoemd. Op 27 februari zal de maan zijn baan hebben voortbewogen en voortdurend oostwaarts voor de sterren verschuiven. Het zal echter nog steeds in Leo zijn, en de heldere Regulus zal nog steeds in de buurt zijn.

Voor het oog kan de maan er een paar nachten achter elkaar vol uitzien. Voor astronomen komt de volle maan echter in een enkel moment voor, wanneer de maan 180 graden tegenover de zon staat in eclipticale lengte.

Omdat de maan tegenover de zon staat in de buurt van de volle maan, bootst elke volle maan het pad van de zon gedurende zes maanden na. Van over de hele wereld komt de volle maan van eind februari - net als de zon van eind augustus - ten noorden van het oosten op en gaat onder ten noorden van het westen. Op het noordelijk halfrond volgt de volle maan van februari (zoals de augustuszon) het hoge pad van de zomerzon en blijft daarom langer dan 12 uur buiten; toch volgt op gematigde breedtegraden op het zuidelijk halfrond de volle maan van februari (zoals de augustuszon) het lage pad van de winterzon en blijft hij minder dan 12 uur buiten.

Kort gezegd: in de buurt van volle maan komt de maan op rond zonsondergang, klimt rond middernacht het hoogst aan de hemel en gaat onder rond zonsondergang. Deze volle maan van februari 2021 in de nacht van 26 op 27 februari staat nabij de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Voor ons op het noordelijk halfrond is het pad van de Sneeuwmaan langs onze hemel een welkome herinnering aan de langere zomerdagen die komen gaan.

Onze Ambassadeurs