Harderwijk krijgt 200 extra betaalbare woningen in Waterfront

Geschreven door Redactie
Harderwijk krijgt 200 extra betaalbare woningen in Waterfront

Om het tekort aan betaalbare woningen op te lossen, komen er in het nog te ontwikkelen gedeelte van het Waterfront 200 extra betaalbare woningen. Om aan die behoefte te kunnen voldoen, moet het bouwprogramma wel worden aangepast. Maar dat heeft het gemeentebestuur er graag voor over.

Het gaat om koopwoningen tot 239.000 euro en huurwoningen met een huur tot 900 euro per maand. In plaats van 121 betaalbare woningen komen er nu in totaal 321 betaalbare woningen in Waterfront fase 3. Daarmee draagt de laatste fase van het Waterfront inmiddels fors bij aan het terugdringen van het tekort aan betaalbare woningbouw in Harderwijk.

De wens van de gemeenteraad was om alle aanwezige bouwruimte te besteden aan betaalbare woningbouw. Als het aan de raad had gelegen, waren er nog 52 extra woningen in het programma opgenomen door de woonblokken langs de N302 met een extra verdieping te verhogen. Maar de oplossingen voor het tekort aan parkeerplaatsen dat ontstaat door het toevoegen van de extra woningen, zijn beperkt. Om die reden kiest het College nu voor 200 extra woningen. Om de woningen snel te kunnen bouwen, moet er nog wel een en ander in de volgorde van de ontwikkeling van het gebied worden aangepast. Fase 3 bestaat uit 7 deelgebieden, waarvan er in de komende jaren telkens één of meerdere ontwikkeld worden. In deelgebied 6 (het gebied tegenover het stadhuis) staan een groot deel van de nu geplande extra woningen. Dit gebied wordt daarom nu eerder ontwikkeld. De parkeerfunctie die dat gebied momenteel heeft, komt te vervallen met de komst van de parkeergarage op de Kop van de Stadswerven.
Bijna 7 miljoen euro extra voor betaalbare woningen fase 3

Vorige week werd al bekend dat de gemeente Harderwijk een belangrijke financiële bijdrage krijgt van het Rijk uit de woningbouwimpuls van het kabinet voor fase 3 van het Waterfront. De doelstelling van deze extra impuls is om landelijk bij te dragen aan de bouw van ten minste 45.000 woningen. In Waterfront komen in totaal zo’n 1400 woningen waarvan er inmiddels bijna 500 gebouwd zijn. In fase 3 komen daar nu in totaal bijna 900 woningen bij. Het wordt een levendige en toegankelijke woonwijk, waarbij het deelgebied De Stadswerven, het gebied tussen de Vissershaven en de Lelyhaven, qua uiterlijk aansluit op het karakter van de binnenstad. De Kades, het gebied tussen de Lelyhaven en de N302, krijgt een meer stedelijk, industrieel karakter.

De eerste woningen van de nieuwe wijk komen in april 2021 op de markt en worden in de eerste helft van 2022 opgeleverd. Meer informatie vind je op www.waterfrontharderwijk.nl.

Onze Ambassadeurs