Karters Giel Huntink en Mika van de Scheur kennen allebei topdebuut in Honda 9PK-klasse

Geschreven door Redactie
 Karters Giel Huntink en Mika van de Scheur kennen allebei topdebuut in Honda 9PK-klasse

Ze rijden allebei voor hetzelfde team, zijn allebei debutant, en waren allebei zeer succesvol tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series. Giel Huntink (10) uit Aalten werd eerste bij de Junioren van de Honda 9 PK-klasse, Mika van de Scheur (15) uit Harderwijk werd bij zijn debuut bij de Senioren knap tweede. Teambaas Jeffrey van Diggele van JD-Kartsports glom ondertussen van trots. Net zoals zijn rijders trouwens.

“Ik was wel erg blij. Dat ik zou winnen, had ik niet verwacht”, zei een tevreden Giel. “Het was pas mijn eerste keer op het circuit van Mariembourg. Ik vind het een heel leuke baan. Hij is lekker snel en er zitten leuke bochten in.”

Wat zijn prestatie extra bijzonder maakte, is dat hij op het Zuid-Belgische circuit zijn debuut maakte in de Honda 9PK-klasse. “Vorig jaar ben ik kampioen in de Honda Cadet geworden, dus ik wilde nu graag wat anders”, verklaarde Giel zijn overstap.

Hoewel hij pas tien jaar oud is, heeft hij al behoorlijk veel ervaring als karter. Op de prille leeftijd van vier jaar stapte hij al voor het eerst in een kart. “Dat was op vakantie op Mallorca. Papa wou er een keer gaan karten. Eerst hebben we samen in een duokart gereden, en toen zei ik: wil een keer zelf karten. Dat kon, want ze hadden daar een babykart.”

Dat vond Giel zo leuk dat er al gauw geen houden meer aan was. Eerst was het trainen, later is hij op de baan van Eefde in de Rookie-klasse begonnen met wedstrijden rijden. En vorig jaar begon hij in de GK4 Kart Series.

Nu hij zo sterk gedebuteerd is in de Honda 9PK-klasse hoopt Giel natuurlijk vaker op het podium te komen dit seizoen. “Als we genoeg trainen kan ik misschien wel kampioen worden. Ik ga sowieso voor de top drie dit jaar.”

Ook zijn teamgenoot Mika kende een uitstekend debuut in de Honda 9PK-klasse. Dat hij zo snel was, had de jonge Gelderlander niet echt verbaasd. “Ik wist wel dat we de goede snelheid hadden om vooraan te kunnen rijden. Ik was er blij mee omdat het niet de makkelijkste wedstrijd was”, zei hij.

“Op het einde heb ik een nog best wel heftig gevecht gehad. Ik kwam maar een paar duizendsten van een seconde eerder over de finish dan de nummer drie. Ik kon het verschil wel zien, maar de race had geen bocht verder moeten eindigen.”

Mika begon vorig jaar al in de Honda 9PK- klasse, toen nog bij de Junioren. “We hadden een paar jaar geen wedstrijden gedaan, alleen een beetje getraind. Dit leek ons een leuke klasse met veel deelnemers. Nu probeer ik eerste te worden van de Senioren.”

Het mooie van de klasse van Giel en Mika is dat daar op niveau wordt geracet tegen een betaalbaar budget. De Honda 9PK-klasse is daarmee een klasse die bereikbaar is voor veel mensen en zo toch veel plezier kunnen beleven aan de sport. Dat bleek ook uit het startveld van 34 rijders.

Jeffrey van Diggele, teambaas van JD-Kartsports weet dat er hard gestreden wordt in de klasse. “De rijders werken er hard voor. Ze willen elk weekend winnen. Als dat niet is gelukt, willen ze weten waarom niet en gaan we zoeken hoe het beter kan”, aldus Jeffrey. “Voor ons als team is het supergaaf om met zulk soort jongens te kunnen racen.”

“We hebben een goede samenwerking met de rijders en we zijn er serieus met zijn allen mee bezig.” Dat Giel en Mika zo sterk presteerden, had Jeffrey wel enigszins verwacht. “We wisten dat ze het kunnen als we alle puntjes op de i krijgen. Dan moeten we ver voorin kunnen meedoen. Dit is alvast een goede start!”

Giel Huntink bedankt JD-Kartsports, zijn vader en Peter en Gijs: “Ze hebben goed gewerkt aan de kart.”

Mika van de Scheur wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door bedrijfswagenadviseurs.nl/bedrijfswagen-leasen.

Foto gemaakt door: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Onze Ambassadeurs

Ons Wolderwijdelingen bekeken ook: