Zeewoldenaar (71) krijgt werkstraf voor geweld op Museumplein

Geschreven door Redactie
Zeewoldenaar (71) krijgt werkstraf voor geweld op Museumplein

Een man van 71 uit Zeewolde heeft een werkstraf van 100 uur gekregen vanwege openlijk geweld in vereniging en het negeren van een ambtelijk bevel op het Museumplein in Amsterdam. 

Hij kreeg van de politierechter ook 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De man demonstreerde op 17 januari op het plein. Hij is ervan overtuigd dat alle coronamaatregelen onnodig zijn. Bij de demonstratie ontstonden rellen. De demonstratie werd verboden door de Amsterdamse burgemeester en de mobiele eenheid veegde het plein vervolgens schoon.

De Zeewoldenaar bleef op het plein staan toen de demonstratie verboden werd. Hij is te zien op beelden. Omdat er schermutselingen ontstonden tussen de groep demonstranten, waar de Zeewoldenaar onderdeel van uitmaakte, en de politie, is de Zeewoldenaar veroordeeld wegens openlijk geweld in vereniging. Tijdens de rellen kreeg hij een klap van een ME'er met een wapenstok, waardoor er een bloedende wond aan zijn hoofd ontstond. De man houdt vol dat hij niets heeft gedaan en dat hij onterecht is geslagen. Het Openbaar Ministerie had een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist, maar daar ging de rechter niet in mee. Er is meegewogen dat de telefoon van de Zeewoldenaar na zijn aanhouding is leeggehaald, zonder dat de Officier van Justitie of de rechter-commissaris daarvoor toestemming had gegeven. Dit heeft een onherstelbare inbreuk op zijn privacy veroorzaakt, oordeelde de rechter. Ook is in de strafmaat meegewogen dat de Zeewoldenaar op leeftijd is en nog nooit met justitie in aanraking is geweest.



Onze Ambassadeurs