Handel in kopieën afvalpassen HVC

Geschreven door Redactie
Handel in kopieën afvalpassen HVC

In Lelystad en Zeewolde is een handel ontstaan in kopieën van afvalpassen van HVC. Op Facebook staan veel advertenties om voor een paar euro een kopie in de vorm van een druppel te krijgen. HVC geeft aan maatregelen te nemen.

Op basis van het aantal reacties onder de berichten lijkt de handel succesvol. Ook Lelystedeling Emile Halbesma heeft zijn afvalpas laten kopiëren op een druppel: "Eigenlijk vanaf dag één dat ik het pasje had, begon het al met dat ik hem kwijt was. En zo ging dat iedere keer maar door. Toen kwam ik zo'n actie tegen op Facebook. En toen dacht ik: dit hoort eigenlijk wel bij mij thuis omdat je het niet meer kwijtraakt, omdat je het aan je sleutelbos hebt."

HVC biedt zelf alleen een echte pas aan, geen druppel, en biedt mensen geen mogelijkheid om gratis een tweede pas aan te vragen. Wie de pas kwijtraakt betaalt 7,50 euro voor een nieuwe. Handelaren op Facebook spelen daarop in door een kopie van de afvalpas als druppel aan te bieden voor zo'n 3 euro.

Het kopiëren van de afvalpas neemt maar een paar seconden in beslag omdat de pas niet beveiligd is. Een verslaggever van Omroep Flevoland nam de proef op de som en kreeg het voor elkaar om in een mum van tijd een kopie te maken van de afvalpas. De unieke code van de afvalpas is eenvoudig af te lezen met een kopieerapparaat, dat gewoon online te verkrijgen is. Die code kan vervolgens met een druk op de knop overgezet worden naar een druppel. Met de druppel kun je dan de desbetreffende ondergrondse containers openen.

HVC heeft op de eigen website een reactie geplaatst waarin staat dat het niet is toegestaan de afvalpas te kopiëren. "Deze druppels werken minder goed op de afvalcontainers, kunnen in verkeerde handen komen en veroorzaken sneller storingen."

Ook geeft het afvalbedrijf aan de komende maanden afvalcontainers beter te gaan beveiligen waardoor kopieën van passen niet meer werken. Verder wil het bedrijf deze zomer met een app komen waarmee de containers geopend kunnen worden, waardoor de afvalpas niet meer nodig is.

Onze Ambassadeurs