Zorgen over toegenomen jeugdoverlast: "Ouders doen er niks aan"

Geschreven door Redactie
Zorgen over toegenomen jeugdoverlast:

Het aantal meldingen van jeugdoverlast in Zeewolde is vorig jaar bijna verdrievoudigd ten opzichte van de jaren ervoor. Dat blijkt uit jaarcijfers uit 2020 van de politie.

"Dit is echt een probleem. En daar moeten we wat aan doen", zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter.

Vorig jaar kwamen er 199 meldingen van jeugdoverlast binnen bij de gemeente. Flink meer dan de twee jaar daarvoor, toen er per jaar ongeveer 75 meldingen binnenkwamen.

Gorter: "We zien dat steeds meer jonge kinderen van 12, 13 of 14 jaar dingen doen die een paar jaar geleden nog niet voorkwamen. Met name rond drugs. Ook als gevolg van de corona. Wat wij als gemeente zien is vermenging tussen die hele jonge jeugd van 12, 13 en 14 jaar met tien jaar ouder, van 22, 23 en 24 jaar. Dat moeten we niet hebben."

Burgemeester Gorter wil de jongeren weer op het rechte pad krijgen: "Dit is een thema waar ik mij heel veel zorgen om maak. Omdat het ertoe leidt dat jongeren in ons dorp helemaal afglijden; dat zij niet meer terugkomen in de normale maatschappij. Straks bij wijze van spreken gaan zwerven, hun school niet afmaken. Problemen gaan veroorzaken in de omgeving. En het kan tot van alles en nog wat gaan leiden."

Volgens Gorter ligt de oplossing bij de ouders van de kinderen. Hij zegt te veel ouders te zien die hun verantwoordelijkheid niet nemen. "Je kunt als ouder ook niet wegkijken en zeggen: ‘dat moet de politie of gemeente maar oplossen’. Dat wegkijken moet eens een keer afgelopen zijn. U zet kinderen op de wereld zeg ik dan maar, dan bent u daar ook verantwoordelijk voor."






Onze Ambassadeurs