Zeldzame orchidee gevonden in park

Zeldzame orchidee gevonden in park

Een bijzondere orchidee is aangetroffen in een park vlakbij het centrum van Zeewolde. Het gaat om de zogenoemde moeraswespenorchis.

"Dat is een hele zeldzame orchideeënsoort in Nederland", vertelt Liesbeth Hunink, ecoloog uit Zeewolde.

"Hij komt van nature met name voor in duinvalleien. Nu is het hier niet een natuurgebied ofzo, we zitten midden in het dorp Zeewolde. Dat maakt het wel extra leuk", aldus Hunink. De exacte locatie van de orchidee wil de ecoloog geheim houden om te voorkomen dat de planten worden gestolen. "Dat gebeurt wel. Soms kom je in een natuurgebied en dan zitten er allemaal gaten in de grond. Dan hebben mensen gewoon orchideeën uitgestoken."

De orchidee is een veeleisende plant. De omstandigheden zijn dan ook precies goed bij dit stukje park in Zeewolde. "Je hebt een kalkrijke bodem nodig, een zandige bodem. Vocht. Hij heeft een bepaalde schimmel nodig bij de wortels. En daarnaast wordt het maaibeheer erop afgestemd. Dus één tot twee keer per jaar wordt er gemaaid en dat maaisel wordt ook echt afgevoerd. En dat alles samen zorgt ervoor dat die plant hier groeit."

''Het is echt een hele mooie soort om te zien. Met al die aparte bloemetjes aan de steel'' - Liesbeth Hunink, ecoloog

Dat er orchideeën middenin een dorp groeien komt doordat de planten een bijzondere eigenschap hebben. De lichte zaadjes kunnen namelijk tientallen kilometers overbruggen. "Dat is eigenlijk wel heel erg bijzonder aan een orchidee. En dat is misschien ook wel wat hij nodig heeft, want die omstandigheden zijn zo specifiek. Dus als hij niet zulke afstanden kan afleggen dan is het zo met hem gebeurd. Hij heeft het ook wel nodig om te kunnen overleven."







Onze Ambassadeurs