Defensie en zonnepark sluiten overeenkomst over storingen
TP Solar, de uitbater van het zonnepark aan de Bloesemlaan in Zeewolde, is er uit met het ministerie van Defensie.
Zij stapte afgelopen november naar de rechter uit angst voor storingen van de zonne-installatie voor een in de buurt gepland zendstation. Die zaak vervalt nu.
In de overeenkomst staat dat het zonnepark storingen gaat voorkomen. “Defensie wilde graag dat wij rekening houden met hun zendstation”, vertelt Connor Hendriks van TP Solar, het bedrijf achter het zonnepark aan de Bloesemlaan. “Ze wilden dat wij met de juist goed gekwalificeerde apparatuur werken. Dat doen wij. Met zo’n grote veldopstelling hebben we er geen baat bij om storingen te creëren.”
Defensie bouwt in Zeewolde een communicatiestation en TP-Solar legt er een zonnepanelenpark aan. Defensie was bang dat de beide installaties elkaar konden storen.
TP Solar ziet ook af van een schadevergoeding bij schade aan het zonnepark. Volgens Defensie zou de zendinstallatie kunnen leiden tot een verminderde opbrengst van het zonnepark. “Zo wilden ze zich indekken”, zegt Hendriks, die zich geen zorgen maakt. “We hebben dat gecheckt, ook via onze leveranciers. En het levert geen problemen op.”
Een deskundige van de gemeente stelde eerder dat de kans op storingen zo klein is dat hier geen rekening mee gehouden hoefde te worden. Defensie was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Die oordeelde dat Defensie en TP Solar er eerst samen uit moesten proberen te komen. Nu dat gebeurd is heeft Defensie haar bezwaar bij de rechter ingetrokken
"Goede elektrische installaties storen niet. Alleen slecht gemaakte of slecht aangelegde elektrische installaties doen dat", zegt Johan Jongbloed uit Almere. Als bestuurder van de landelijke vereniging voor radiozendamateurs, de Veron, houdt hij zich al jaren bezig met de toenemende storingen uit allerlei elektrische apparaten.
Stralingsexpert André Canrinus uit Veenendaal is een van de weinig specialisten in Nederland die zich bezighoudt met dit soort elektromagnetische stralingen, ook wel EMC-storingen genoemd. "Als iedereen zich goed aan de Europese regels houdt, goede spullen gebruikt en de installaties goed aanlegt, zijn er eigenlijk geen problemen. Maar dat gebeurt dus niet altijd. In mijn laboratorium onderzoek ik vaak nieuwe voedingen, ledlampen en zonnepanelen, om te zien of ze storen en hoe de fabrikanten dat kunnen oplossen. En dat kan vrijwel altijd. Die storingen zijn dus te voorkomen."
Toch kunnen de storingen problemen veroorzaken. "Het vliegveld in Glasgow heeft problemen gehad met de verbindingen tussen de piloten en de toren. Dat kwam door vier ledlampen boven een eettafel, in de buurt van het vliegveld. In de Waalhaven vielen schepen van de radar. Dat kwam ook door storende ledlampen", weet Johan Jongbloed
Met de opkomst van de elektrische auto is de kans op storingen volgens Jongbloed veel groter. "Die gaan we straks draadloos laden. Dat kan heel veel storing veroorzaken, terwijl er nauwelijks goede regels voor zijn. Daarom trekken we als landelijke vereniging ook aan de bel bij de Tweede Kamer. We willen dat het op de agenda komt, voordat de problemen zo groot zijn dat politie, brandweer en ambulances geen draadloze verbindingen meer kunnen gebruiken. En dan heb ik het nog niet over de luchtvaart, Defensie, waterschappen, Rijkswaterstaat, het Rode Kruis en al die andere organisaties die gebruiken maken van draadloze verbindingen."
Terug naar het zonnepark in Zeewolde. Defensie ligt ook nog in de clinch met een ander zonnepark, dat gepland staat aan de Groenewoudseweg. Afgelopen februari verloor Defensie een rechtszaak tegen het park en inmiddels is er een procedure bij de Raad van State gestart. Maar ook hier komt er mogelijk een overeenkomst: “Partijen zijn, buiten de juridische procedure om, met elkaar in overleg om onderling overeenstemming te bereiken”, laat een woordvoerder van Defensie weten.