Syrisch eten in de bibliotheek

Syrisch eten in de bibliotheek

Een groep Syriërs runt sinds kort op vrijwillige basis het FlevoCafé in de bibliotheek van Zeewolde.

Bezoekers kunnen er zes dagen per week genieten van een kopje koffie of thee, maar ook typisch Syrische gerechten uitproberen.

De dames, en één man, komen uit verschillende regio's in Syrië en leerden elkaar pas in Zeewolde kennen. "Sommigen wonen hier al 6, 7 jaar, anderen korter", legt René van de Lustgraaf uit. Hij begeleidt de groep bij het runnen van het café. "Er zijn statushouders bij, anderen hebben een Nederlands paspoort. Sommigen zijn moslim, anderen hebben een christelijke achtergrond. Een mooie mix." Onder andere tijdens taalcursussen in de bibliotheek ontstond het idee om samen het leegstaande café te gaan runnen.

Nederlandse taal

Samen met het Hart van Zeewolde en de Flevomeer Bibliotheek werd alles geregeld. Teamleidster Bayan Kazbor is blij met het initiatief. "Voor ons is dit een prachtige manier om de Nederlandse taal te leren en om met andere Zeewoldenaren in contact te komen." De meeste dames hebben geen achtergrond in de horeca. "Maar al doende leren we."

Het café is nu een tijdje open. "Er zit een duidelijk stijgende lijn in", zegt Van de Lustgaard. "En de bezoekers van de bibliotheek zijn enthousiast." In de naaste toekomst wil Kazbor ook Nederlandse broodjes op de menukaart zetten, hoewel de Syrische gerechten goed ontvangen worden. Het meest populair is de baklava. "Die is altijd als eerste uitverkocht."




Onze Ambassadeurs