Han Lammers Fonds heeft meer geld beschikbaar voor jonge kunstenaars

Han Lammers Fonds heeft meer geld beschikbaar voor jonge kunstenaars

Het Han Lammers Fonds heeft dit jaar geen 2.500, maar 5.000 euro beschikbaar voor jonge kunstenaars. Dat zegt commissaris van de Koning Leen Verbeek. Jongeren met ambities in kunst en cultuur kunnen bij het fonds aankloppen als ze hun talent verder willen ontwikkelen.

Ze kunnen dan een aanvraag doen voor bijvoorbeeld een aanvulling op de studiekosten of voor de aanschaf van een instrument.

Jonge kunstenaars tussen de 18 en 25 jaar kunnen bij het fonds terecht. Volgens Verbeek keert het fonds normaal gesproken elk jaar uit. Dat stond de afgelopen vijf jaar echter stil. Dat had met twee dingen te maken, vertelt Verbeek. "We hebben een periode gehad dat er gewoon te weinig aanmeldingen waren. En we hebben de coronacrisis erdoorheen gehad."

Jury buigt zich over aanvragen

Jongeren kunnen zich nu dus weer aanmelden bij het fonds. Een driekoppige jury van het Prins Bernhard Cultuurfonds buigt zich vervolgens over de aanvragen. Volgens Verbeek letten zij op een aantal dingen. "Wat is het voor iemand, wat heeft 'ie al gedaan, hoe geloofwaardig is het verhaal en draagt het geld ook daadwerkelijk bij aan een doorontwikkeling die anders misschien niet mogelijk was geweest?" Ook moeten de jongeren hun bijdrage na afloop verantwoorden.

Een aanvraag voor een bijdrage uit het Han Lammers Fonds kan gedaan worden tot en met donderdag 22 juli. Wanneer het geld uitgereikt wordt, moet nog bekend worden. De bijdrages werden in het verleden op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de provincie uitgereikt.





Onze Ambassadeurs