Vleermuizen tellen in Zeewolde: "Nummer 25!"

Geschreven door Redactie
Vleermuizen tellen in Zeewolde:

In Zeewolde Zuid worden op dit moment vleermuizen geteld en in kaart gebracht. Het is onderdeel van een groter onderzoek naar de natuur in het dorp.

Vleermuizen zijn belangrijk omdat ze veel muggen eten. Maar ze zijn ook kwetsbaar. "Ze krijgen maar één jong per jaar", vertelt Liesbeth Hunink van Hunink Ecologie. In opdracht van de gemeente Zeewolde tellen zij de vleermuizen en bekijken ze wat er voor nodig is om ze te behouden. "Het is niet zo dat ze zoals muizen elke zes weken een nestje hebben. En hun kolonie zit ook bij elkaar, dat maakt ze wel kwetsbaar. Dus het is belangrijk om een beetje te weten waar die dieren zitten. En om te kijken hoe we ze kunnen beschermen."

"Ze zijn voor mensen ook best wel nuttig. Ze vangen wel honderden muggen per nacht."

— Liesbeth Hunink, Hunink Ecologie

Voor vleermuizen zijn bomenrijen belangrijk. Vanaf de door Liesbeth gevonden kraamkolonie in de spouwmuur bij een sporthal gebruiken ze de bomen als 'wegen' om zich te verplaatsen. "Eigenlijk vormt het een netwerk. Dit is bijvoorbeeld een kraamkolonie, maar die heeft dan ook uitwisselingen met andere kolonies. En tussen die kolonies zitten verbindingen, dus allemaal bomenrijen. En dan heb je nog de foerageergebieden, waar ze voedsel zoeken. En dat netwerk samen zorgt ervoor dat vleermuizen ergens goed kunnen leven."

Minder voedsel

Door te onderzoeken waar de vleermuizen zitten wordt ook duidelijk welke bomenrijen gebruikt worden en belangrijk zijn. Want het wegvallen van een vliegroute kan grote gevolgen hebben voor een kolonie. "Het kan zijn dat ze daardoor veel meer energie verliezen door om te vliegen en daardoor minder voedsel kunnen zoeken. En dat heeft wel gevolgen voor hun kolonie."





Onze Ambassadeurs