Peiling duurzaamheid Zeewolde

Geschreven door Redactie
Peiling duurzaamheid Zeewolde

Burgerpanel over duurzaamheid

Een 7 geeft de Zeewoldenaar zichzelf als het gaat om duurzaamheid. Dat blijkt uit een peiling onder leden van het Burgerpanel die in september werd gehouden. Aan die peiling hebben ongeveer 500 inwoners meegedaan. De resultaten van deze peiling worden gebruikt om nieuw beleid op te stellen voor de komende periode. Een 7 is een mooi cijfer, maar er is nog ruimte voor verbetering.

Activiteiten door de gemeente

De gemeente Zeewolde vroeg de deelnemers aan het onderzoek onder meer of ze weten dat de gemeente activiteiten op het gebied van duurzaamheid organiseert. En of de inwoners aan deze activiteiten meedoen. Met name de vuurwerk-afvalcampagne (56%), de berenklauw-brigade (38%) en de landelijke opschoondag (35%) zijn bekend. Maar er zijn weinig mensen op de hoogte van de Week van de Duurzaamheid, de gemeentelijke duurzaamheidslening en de natuurdagen. De respondenten willen vooral geïnformeerd worden via de lokale media, de website van de gemeente en sociale media.

De verantwoordelijkheid van iedereen

Een groot deel van de ondervraagden (65%) vindt dat een duurzame wereld de verantwoordelijkheid is van iedereen. En 86% is het eens met de oude slogan ‘een beter milieu begint bij jezelf’. Ook opvallend is dat ongeveer de helft van de ondervraagden bereid is om met wijkbewoners samen te werken aan een duurzaamheidsproject in de buurt of de wijk. Met name het gezamenlijk voorkomen en opruimen van zwerfafval wordt genoemd.

Motivatie voor duurzaam gedrag

Duurzaamheid is voor veel inwoners van Zeewolde een normaal onderdeel van het dagelijks leven. Zoals zuinige apparatuur (88%), minder vliegen (62%), het onttegelen van de tuin (59%) en het opruimen van zwerfafval in de buurt (45%). Deelnemers aan de peiling maken zich zorgen om de planeet en de toekomstige generaties, en dat motiveert hun duurzame gedrag. Ze zijn ervan overtuigd dat iedereen een steentje moet bijdragen. 1 op de 5 mensen vindt het leuk om met duurzaamheid bezig te zijn. Ze willen graag meer doen, maar dan moet het betaalbaar en nuttig zijn en op een natuurlijk moment gebeuren. Een financiële bijdrage van de overheid zou een handje helpen.

Barrières om duurzaam te handelen

Een groep mensen vindt duurzaamheid niet belangrijk. En er is een groep die wel wil maar vindt de drempel nog te hoog om iets te gaan doen. Ze denken er niet aan, vinden het te duur of een gedoe. Vooral jongvolwassenen in Zeewolde (< 34 jaar) vinden een duurzaam leven kostbaar. Een steentje bijdragen is prima, maar het moet wel betaalbaar zijn.







Onze Ambassadeurs