Kerstconcert Ciconia Consort en Lavinia Meijer gaat door

Kerstconcert Ciconia Consort en Lavinia Meijer gaat door

Op zaterdag 18 december a.s. presenteert het Haagse strijkorkest Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren het concertprogramma Italiaanse Kerst.

In de donkere en koude dagen voor kerst speelt Ciconia samen met soliste Lavinia Meijer een afwisselend programma, van barok tot hedendaagse muziek, in warme Italiaanse sferen voor de hele familie.

Italiaanse Kerst wordt gespeeld in de Grote Kerk in Naarden en voor kinderen van 4-10 jaar is er een speciaal kinderprogramma op maat. Het concert is verplaatst naar de middag en vangt aan om 14:30.
 
Ciconia Consort presenteert samen met stersoliste Lavinia Meijer een afwisselend familiekerstconcert in Italiaanse sferen. Italië is het land waar kerstmis werd uitgevonden; al in het oude Rome was 25 december een feestdag, de ‘Saturnalia’, ter viering dat de dagen weer langer werden. De harp kennen we als symbool van de schaapherder en latere koning David. In het beroemdste kerstlied aller tijden ‘Stille Nacht’, zingen we nog steeds over Davids Zoon, geboren in Bethlehems stal. Alle reden om ruim baan te geven aan Lavinia Meijer en de harp. Bijzonder is dat zij niet alleen optreedt als soliste in het Lyra Angelica van William Alwyn en het Divenire van Einaudi, maar ook een paar prachtige harppartijen in het orkest zal vertolken.
Bekende en geliefde stukken zoals het Intermezzo uit de Cavaleria Rusticana, het kerstconcert van Corelli en de minder bekende, verrassende Serenade van Wolf-Ferrari, worden afgewisseld met vertellingen door dirigent Dick van Gasteren over eeuwenoude en hedendaagse Italiaanse muzikale kersttradities. En, in het land van Don Camillo en Fellini mag muziek van de filmcomponist Nino Rota natuurlijk niet ontbreken.

Ouders en grootouders kunnen hun (klein)kinderen meenemen naar het concert. In een speciaal programma op maat luisteren de kinderen een gedeelte van het concert mee. Daarnaast krijgen zij een eigen programma in het thema van Italiaanse Kerst: zo is er een doedelzak speler, leren ze een echt Italiaans kerstliedje en krijgen ze aan het einde van het concert een speciale rol.

Ciconia Consort bestaat sinds het concertseizoen 2012/2013 en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het professionele orkest, een internationaal gezelschap van jonge topmusici, speurt regelmatig naar onbekende meesterwerken en brengt deze vaak voor het eerst op de Nederlandse concertpodia. Ciconia Consort ontvangt door bijzondere thematische concerten op hoog artistiek niveau nationale en internationale erkenning. In december 2018 bracht het orkest bij Brilliant Classics zijn debuut-CD uit: French Music for String Orchestra. December 2020 verscheen de CD, American Pioneers, music for string orchestra. Beide CD’s zijn internationaal lovend ontvangen door publiek en pers en zijn regelmatig te horen op radiostations als ABC Classic in Australië, Radio 4 en de Britse BBC. In het voorjaar van 2021 werd een complete live concertregistratie verzorgd voor de NTR radio en de NPO televisie.

Onze Ambassadeurs