Gemeentelijke aanpak voor levensloopgeschikt wonen senioren

Geschreven door Redactie
Gemeentelijke aanpak voor levensloopgeschikt wonen senioren

De gemeente Harderwijk start met een nieuwe aanpak om senioren bewust te laten zijn van levensloopgeschikt wonen.

De aanpak wordt als pilot voor 2 jaar ingezet en start op 1 januari 2022. Met levensloopgeschikt wonen wordt bedoeld dat senioren zolang mogelijk in een passende woonsituatie kunnen blijven wonen. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de vraag van de gemeenteraad.

De aanpak gaat over bewustwording, advies en ondersteuning bij verhuizing

De aanpak sluit aan bij de landelijke campagne ‘lang zult u wonen’. De gemeente krijgt een eigen pagina op de landelijk website www.langzultuwonen.nl. Daarop kunnen lokale acties en andere relevante lokale informatie toegevoegd worden over levensloopgeschikt wonen.

Het samenwerkingsverband Noord Veluwe stelt een Verhuiscoach ter beschikking

Deze coach bespreekt de wensen en mogelijkheden om door te stromen binnen het woningaanbod van de woningcorporaties. De Verhuiscoach begeleidt de oudere actief bij het vinden van een passende woning. De gemeente biedt tevens de mogelijkheid aan senioren die wonen in een koopwoning of vrije sector huurwoning om zich te laten adviseren. Deze Verhuisadviseur kijkt wat de mogelijkheden zijn in de huidige woning en adviseert bij het vinden van een passende woning in het koopsegment of in de vrije sector huur.

Een verhuisplanner ondersteunt bij alle praktische zaken

Een verhuizing geeft vaak een hoop zorgen en rompslomp. Daarom ondersteunt een verhuisplanner bij alle praktische zaken van de feitelijke verhuizing. De verhuisplanner van Welthuis Harderwijk start met een intakegesprek en inventariseert de oude woning. Verder bespreekt deze met de bewoner wat nodig is voor de nieuwe woning. Er wordt een planning gemaakt voor de uitvoering van de verhuizing. Tenslotte wordt er ook hulp geboden bij alle administratieve zaken, voor een zo zorgeloos mogelijke verhuizing.

Binnenkort start de campagne

De gemeente informeert in de eerste helft van januari via verschillende media hoe senioren zich kunnen aanmelden voor de Verhuiscoach, de Verhuisadviseur en de Verhuisplanner.





Onze Ambassadeurs