Vandaag is het national Fruitcake day!

Vandaag is het national Fruitcake day!

Vandaag herdenken fruitcakeliefhebbers, jong en oud, elk jaar op 27 december National Fruitcake Day.

Gemaakt met gehakt of gedroogd fruit, noten en kruiden en soms gedrenkt in sterke drank, is fruitcake al vele jaren een traditie om cadeau te geven voor de feestdagen.

Een van de vroegst bekende recepten dateert uit het oude Rome en bevat granaatappelpitjes, pijnboompitten en rozijnen gemengd in gerstepuree. Uit archieven blijkt dat makers in de middeleeuwen honing, kruiden en geconserveerd fruit toevoegden. Recepten voor fruitcakes variëren van land tot land, afhankelijk van de beschikbare ingrediënten en traditie.

In de 16e eeuw kristalliseerden zich twee prestaties uit om fruitcakes betaalbaarder en toegankelijker te maken. Ten eerste kwam suiker uit de Amerikaanse koloniën in overvloed. Ten tweede werd ontdekt dat hoge concentraties suiker vruchten konden bewaren. Deze twee acties resulteerden in een teveel aan gekonfijt fruit. Bijgevolg groeide het maken van fruitcakes. In 1935 werd de uitdrukking "nootachtig als een fruitcake" bedacht. De uitdrukking ontstond als gevolg van overtollige noten die sommige zuidelijke bakkerijen aan hun fruitcakes toevoegden vanwege hun toegang tot goedkope noten. Sommige traditionele recepten bevatten likeuren of cognac. Bakkers maken de fruitcake vervolgens af door deze te bedekken met poedersuiker.

Deel een fruitcakeverhaal of recept. Of misschien beide. Nodig iemand uit om samen met jou van een fruitcake te genieten. Hoe je het ook viert, gebruik #NationalFruitcakeDayOnsNieuws om op sociale media te posten.


Onze Ambassadeurs