GroenLinks wint met best leesbare verkiezingsprogramma

Geschreven door Redactie
GroenLinks wint met best leesbare verkiezingsprogramma

GroenLinks heeft de leesbaarheidsverkiezing, georganiseerd door Bibliotheek Noordwest Veluwe, gewonnen.

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart werden de politieke partijen in de gemeente Harderwijk beoordeeld op de leesbaarheid van hun verkiezingsprogramma.

Over een aantal dagen mogen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder stemmen. Maar wat betekent dat voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen? Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om te begrijpen waar een politieke partij nu precies voor staat. Moeilijke woorden, vaktermen of ingewikkelde zinnen. Tijdens de beoordeling van alle verkiezingsprogramma’s hebben we hier extra op gelet.

GroenLinks als winnaar

De Bibliotheek heeft samen met journalist Petronella van het Goor alle verkiezingsprogramma’s beoordeeld op vormgeving, woordkeuze en begrijpelijkheid. Hierbij hebben we gelet op duidelijke lettertypes, foto’s en kleurgebruik, maar ook op taalgebruik. De inhoud en de standpunten zijn niet beoordeeld, want de Bibliotheek is onpartijdig. De standpunten van GroenLinks zijn helder gepresenteerd op hun website. GroenLinks heeft duidelijk nagedacht over woordkeuze, waarbij ze vaktermen uitleggen en voorbeelden gebruiken. Ze hebben gekozen voor korte alinea’s, duidelijke titels, een rustige opmaak met passende foto’s. Kortom, een leesbaar verkiezingsprogramma voor alle Harderwijkers.

Gemeenteraadsverkiezingen

Op www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl kunnen inwoners van Harderwijk bijna alle verkiezingsprogramma’s vinden van de deelnemende politieke partijen. Hier is ook de verkiezingskrant in gewone taal te downloaden. In deze krant staat een goede uitleg over stemmen, hoe het werkt en hoe je besluit wat je gaat stemmen.  


Onze Ambassadeurs