Waarom verandert Pasen van datum?

Geschreven door Redactie
Waarom verandert Pasen van datum?

Je zult misschien verrast zijn door het antwoord!

Hoewel Pasen soms eerder in het jaar valt, zelfs in sommige jaren in maart, valt Pasen 2022 op 17 april, dus degenen die het vieren met familie en vrienden en samenkomen voor paasmaaltijden zullen dat iets later doen dan in de afgelopen jaren (twee weken later) in vergelijking met 2021!). Dit betekent natuurlijk ook dat het begin van de vastentijd en Aswoensdag ook later valt. Op zaterdag 16 april loopt de hele vastentijd van 2022 ten einde.

Door de verschillende data van jaar tot jaar kunnen veel mensen zich afvragen waarom Pasen van datum verandert zoals Thanksgiving in plaats van hetzelfde te blijven als andere vaste feestdagen. De meeste christenen weten dat de datum van Aswoensdag afhangt van Pasen, maar zou het niet veel eenvoudiger (en gemakkelijker te onthouden) zijn als de opstanding van Jezus Christus op een vaste dag zou worden gevierd, zoals andere feestdagen zoals Kerstmis en Valentijnsdag worden gevierd? Hier lees je waarom dat niet het geval is.

Aswoensdag markeert de periode van 40 dagen voor Pasen, de vastentijd genoemd, wanneer waarnemers typisch aards genot (wijn, chocolade, suiker) als een vorm van boetedoening "opgeven". Maar wat betekent Aswoensdag?

De feestdag komt voort uit het oudtestamentische boek Daniël dat vasten associeerde met as, volgens de priester en assistent-professor van de Duke Divinity School Lauren F. Winner. Het belangrijkste ritueel is dat een priester Genesis 3:19 aanroept ("...want je bent stof, en tot stof zul je terugkeren.") terwijl hij de voorhoofden van de gemeenteleden zalft met een mengsel van as van Palmzondag - zelf afgeleid van het verhaal van De route van Christus naar Jeruzalem wordt opgevuld door palmbladeren - en soms olie. De vastentijd is een erkenning van de 40 dagen die Christus volgens de Bijbel in de woestijn doorbracht.

Omdat Aswoensdag de vastentijd begint, valt de datum altijd precies 46 dagen voor Pasen (40 dagen vasten, plus zes, omdat elke zondag wordt overgeslagen) en wordt dus rechtstreeks beïnvloed door welke datum Pasen in dat jaar valt. Aswoensdag begint dit jaar op woensdag 2 maart 2022.

De exacte datum van Pasen varieert zoveel omdat het eigenlijk van de maan afhangt. De feestdag valt samen met de eerste zondag na Paasvollemaan, de eerste volle maan na de lente-equinox. Hoewel de exacte datum van de equinox elk jaar kan variëren volgens de Old Farmer's Almanac, herkent de kerk de lente-equinox altijd als 21 maart.

Vroege christenen wilden dat Pasen samenviel met Pesach, omdat de dood en opstanding van Christus plaatsvonden na de Joodse feestdag, schrijft de christelijke predikant Mary Fairchild op LearnReligions.com. Omdat de Joodse kalender gebonden is aan zonne- en maancycli, fluctueren de data van Pesach en Pasen elk jaar.

Onze Ambassadeurs