Plant van de maand: Monstera Adansonii

Geschreven door Redactie
Plant van de maand: Monstera Adansonii

Jonge Adansonii groeien in de buurt van de bosbodem. Hele bladeren maximaliseren de hoeveelheid licht die op grondniveau wordt opgevangen. Naarmate de plant groeit, klimt hij in nabijgelegen bomen om toegang te krijgen tot meer licht en begint hij fenestraties (gaten in de bladeren) te ontwikkelen. 

Zorg Monstera Adansonii

Licht

In het wild begint de Monstera Adansonii in de buurt van de bosbodem, met weinig licht. Het klimt bovenop bomen in de buurt en is opzoek naar meer licht naarmate het groeit. Vanwege deze groeiwijze is je plant bestendig tegen omstandigheden met weinig licht, maar doet ze het nog steeds het beste bij helder maar indirect licht. Voor een optimale groei zet je je plant in de vensterbank van een raam op het oosten. Ramen op het westen ontvangen direct middaglicht, dat bladeren kan verschroeien. Als je alleen toegang hebt tot ramen op het westen, diffuus zonlicht dan met een doorschijnend gordijn of schaduwdoek. Hoewel je Adansonii weinig licht verdraagt, leidt te weinig licht tot kleine bladeren met weinig tot geen fenestraties. Als je huis weinig natuurlijk licht heeft, kies dan voor een kweeklamp of ledlamp met daglicht kleur en houd deze 5 uur per dag aan.


Water

Hoewel je plant over het algemeen gemakkelijk in de omgang is, is het correct water geven van je plant een van de meest cruciale onderdelen van de plantenverzorging. Laat de bovenste 2,5 centimeter aarde drogen voordat je water geeft. Kom over een dag of twee nog eens terug als het nog vochtig is. Als vuistregel geldt dat dit 1 tot 2x per week moet zijn, afhankelijk van de seizoenen, maar controleer altijd voordat je water geeft. Wanneer je je Monstera water geeft, zorg er dan voor dat je de grond goed verzadigt, zodat overtollig water uit de drainagegaten loopt. Als je een schotel hebt, maak deze dan leeg na het water geven. Let op voor tekenen van over- of onderbewatering. Als het blad van je plant geel begint te worden, is dit een teken van stress. Controleer het vochtgehalte van de grond. Als het vochtig is, overdrijf je met water geven. Zo niet, dan is het probleem waarschijnlijk onder water.

Luchtvochtigheid

Je plant doet het goed bij een hoge luchtvochtigheid, omdat hij inheems is in regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika. Deze regenwouden hebben natuurlijk een hoog vochtgehalte in de lucht. Hoewel tussen de 80% en 90% luchtvochtigheid optimaal is, moet je plant minimaal een luchtvochtigheid van boven de 60% hebben. Tenzij je in de tropen woont, heb je wat hulp nodig om de luchtvochtigheid binnenshuis te verhogen. In dit geval is het gebruik van een kiezelbak of het plaatsen van je plant in de badkamer waarschijnlijk niet voldoende om een luchtvochtigheid van 80% te bereiken. Daarom is het gebruik van een luchtbevochtiger de juiste keuze en is een goede investering als je meerdere kamerplanten hebt. De meeste kamerplanten hebben baat bij een hoge luchtvochtigheid.


Onze Ambassadeurs