Wintersporters vaker op zoek naar skigebieden met sneeuwzekerheid
Nederlandse wintersporters zoeken online steeds vaker naar sneeuwzekere skigebieden. Dit blijkt uit een analyse van NS International.
De aanbieder van internationale treinreizen ziet in de Google zoekmachine een stijging van 133% ten opzichte van eerdere jaren. Ook de zoekterm ‘sneeuwhoogtes’ is gestegen met 900% in de afgelopen twaalf maanden. Willen wintersporters in de toekomst zeker zijn van witte pistes, dan moet er iets gebeuren, waarschuwt Paul Peeters, lector Duurzaam Toerisme en Vervoer.
Door de geringe sneeuwval in de wintersportgebieden zijn Nederlandse wintersporters in lichte paniek geraakt. Dit valt af te leiden uit de zoekvolumes van Google. De zoekterm ‘sneeuwzekerheid’ had in december 2019, het laatste wintersportseizoen voor het coronavirus, nog slechts 3.700 zoekopdrachten. Afgelopen december werd dit zoekgedrag bijna verdubbeld. Toen tikten ruim 7.000 Nederlanders deze term in de zoekmachine.
Toekomst ligt op de top
Ook sneeuwzekere gebieden als Garmisch-Partenkirchen (Duitsland), Bourg St. Maurice of Ischgl (Oostenrijk) krijgen het moeilijker, voorspelt Paul Peeters van de Breda University of Applied Sciences. “Voor sneeuwzekerheid moeten wintersporters in de toekomst naar hogere gebieden. Dit neemt ieder jaar toe”, begint Peeters. “En als je een berg opklimt, is er steeds minder ruimte beschikbaar. Ook kost het meer energie om mensen naar hogere gebieden te krijgen. Al met al krijgen die sneeuwzekere gebieden het dus ook moeilijker.”
Duurzame alternatieven voor op wintersport
Willen wintersporters elk jaar sneeuwzekerheid blijven houden, dan moeten ze op zoek naar een meer duurzame manier van wintersport. Hiervoor doet Peeters een oproep. “Los van dat mensen er veel plezier aan beleven en veel dorpen zich afhankelijk hebben gemaakt van wintersport, is er met wintersport op het gebied van duurzaamheid veel mis”, legt Peeters uit. “Denk alleen al aan sneeuwkanonnen, waar veel water voor nodig is dat zomers opgeslagen wordt in aangelegde bassins. Het gevolg: uitdroging van de natuur. En dan hebben we het nog niet eens over het vervoer ernaartoe.”
Wil je toch duurzaam op wintersport? Dan heeft Peeters nog een aantal tips: “Ga dan sowieso niet met het vliegtuig, maar bijvoorbeeld met de trein. En als je op bestemming bent: blijf op de pistes. Dit klinkt als een simpele oplossing, maar er zijn zoveel mensen die dit niet doen. Hiermee loop je niet alleen het risico op ongelukken, maar verstoor je ook de natuur. Of kies bewust voor gebieden waar geen sneeuwkanonnen meer worden gebruikt.”
Wintersportgebieden zoeken naar alternatieven
Peeters ziet dat skigebieden zoekende zijn nu het seizoen met sneeuwzekerheid korter wordt. Een mooi voorbeeld is het Oostenrijkse Werfenweng, waar bewust duurzame keuzes worden gemaakt. Hier worden wintersporters gratis door een shuttle opgepikt bij het dichtstbijzijnde treinstation. “Dit scheelt ontzettend veel uitstoot”, vervolgt de hoogleraar. “Ook zie je dat lager gelegen skigebieden alternatieven zoeken. Dat ze zich minder gaan focussen op de wintersport, maar bijvoorbeeld winterwandelingen of andere winterbelevenissen gaan aanbieden.”
Benieuwd hoeveel uitstoot jouw reis naar de wintersportbestemming kost? Kijk dan hier.