Nationale pannenkoekendag weer ongekend populair bij basisscholen

Geschreven door Redactie
Nationale pannenkoekendag weer ongekend populair bij basisscholen

Op vrijdag 17 maart gaan zo’n 75.000 leerlingen van basisscholen in heel Nederland weer massaal pannenkoeken bakken voor ouderen.

‘De belangstelling om opa’s en oma’s te verwennen met lekkere zelfgebakken pannenkoeken is weer net zo groot als voor corona,’ aldus de initiatiefnemers. In Flevoland doen 35 basisscholen mee. Dat kinderen in deze provincie ouderen een warm hart toedragen, blijkt ook uit allerlei extra activiteiten die juffen en meesters dit jaar organiseren.
Op Nationale Pannenkoekdag worden opa’s en oma’s en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, in het zonnetje gezet. ‘Samen pannenkoeken eten blijkt een ideaal recept om wat extra aandacht te besteden aan de oudere medemens,’ aldus Marieke Grit van Koopmans. 

Twist

Vanuit het thema ‘jong houdt van oud, jong bakt voor oud’ geeft elke school een eigen twist aan deze Nederlandse traditie. De leerlingen van SSBP De Klimboom, een Christelijke school voor speciaal basisonderwijs in Emmeloord, organiseren in samenwerking met het verzorgingstehuis een heerlijke pannenkoekenlunch én geven een hartstochtelijke uitvoering van het Nationale Pannenkoeklied, dat speciaal voor Nationale Pannenkoekdag is gemaakt. Bij SWS De Sprang in Tollebeek komen de senioren uit het dorp pannenkoeken eten die de leerlingen in groepjes thuis hebben gebakken. Daarna spelen jong en oud samen Oudhollandse spelen in de verschillende klaslokalen.

Pannenkoekdag in cijfers

Dankzij het enorme enthousiasme van leerlingen, juffen, meesters, ouders en vrijwilligers blijft Nationale Pannenkoekdag ongekend populair. Tijdens deze 16de editie doen 1.510 scholen in Nederland mee. ‘Daarmee is de belangstelling voor dit jaarlijks terugkerend evenement weer net zo groot als voor corona,’ aldus Loes Tigelaar van Tefal. In heel Nederland gaan 75.000 leerlingen voor 79.000 ouderen zo’n 162.500 pannenkoeken bakken. Daarvoor krijgen ze 16.250 Koopmans Pannenkoekmixen, 3.250 Tefal pannenkoekpannen en 45.000 koksmutsen.

Jong en oud in contact

Nationale Pannenkoekdag wordt mogelijk gemaakt door Tefal en Koopmans. Beide initiatiefnemers organiseren sinds 2007 Nationale Pannenkoekdag om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen. Naast de communicatie en organisatie richting scholen, zorgen Tefal en Koopmans dat de deelnemende basisscholen startpakketten krijgen met de benodigde ingrediënten voor een pannenkoekenmaal voor ouderen, van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden.

Onze Ambassadeurs