Op 18 mei is het Green Energy Day in Flevoland
Op Green Energy Day is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’. Landelijk viel deze dag op 2 maart. De provincie Flevoland houdt het, van alle Nederlandse provincies, het langst vol: bij ons is het op 18 mei Green Energy Day. Dat komt omdat we in Flevoland veel energie duurzaam opwekken, bijvoorbeeld met windmolens en zonneparken.
Bewoners, bedrijven en bestuurders zijn hard bezig om Green Energy Day op te schuiven. Steeds meer Flevolanders hebben bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak. Inmiddels heeft 26,7% van de huizen in onze provincie zonnepanelen. Gemeente Dronten loopt voorop: daar heeft 35,4% van de woningen zonnepanelen. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en Klimaatmonitor.
Almere
In Almere heeft 22,7% van de woningen zonnepanelen, dat zijn ruim 20 duizend woningen. Ten opzichte van een jaar eerder was er in Almere een stijging van 28,2%. In het vorige jaar waren er ruim 15 duizend woningen met zonnepanelen.
Tot 10 juni kun je meedoen met een nieuwe zonnepanelenactie in Almere. Tijdens de actie krijg je gratis en vrijblijvend advies van een installateur over onder andere de hoeveelheid zonnepanelen én over welke plek voor jouw woning geschikt is. Daarna ontvang je een persoonlijke en vrijblijvende offerte. Hierna besluit je of je de zonnepanelen laat plaatsen. Kijk voor meer info en om je in te schrijven op het Regionaal Energieloket. Deze actie is opgezet door de gemeente Almere in samenwerking met het Regionaal Energieloket.
Lelystad
Ook gemeente Lelystad organiseert een zonnepanelenactie. Inwoners kunnen zich inschrijven tot 11 juni via www.energieloket-lelystad.nl.
Noordoostpolder
De komende jaren worden in de Noordoostpolder zonneparken gebouwd van ca 250 hectare. Ook het opslaan van duurzame energie gaat een bijdrage leveren.
Verder zoeken we oplossingen voor bedrijven die last hebben van netcongestie. Hierdoor kunnen ze meer duurzame energie gebruiken bij hun bedrijfsprocessen.
De Noordoostpolder staat voor ruimte voor innovatie op het gebied van stroomopwek, opslag en verdeling. Hierin willen we koploper zijn voor Nederland. Dit betekent dat wij deze innovaties willen faciliteren om door te kunnen ontwikkelen, dat past ook bij ons pioniersbloed.
Zeewolde
Zeewolde is bijzonder, omdat het een energieneutrale gemeente is. Dat komt vooral door de windmolens. Daarnaast is in Zeewolde ongeveer een derde van alle woningen voorzien van zonnepanelen.
Maar ook zijn er enkele zonneparken in het buitengebied. Vorig jaar is de bouw van Zonnepark Bloesemlaan in Zeewolde door TPSolar gestart. Het Zonnepark is 7 hectare groot en wekt duurzame energie op voor 2.500 Nederlandse huishoudens. Om de verdere verduurzaming en vergroening van de gemeente Zeewolde te vieren, organiseert TPSolar op 24 mei tussen 16:00 en 18:00 een feestelijke opening. Op deze dag kan iedereen zelf komen kijken en ervaren hoe een duurzaam energieproject werkt.
Op naar 31 december
Green Energy Day is afgelopen jaar landelijk negen dagen opgeschoven, van 21 februari in 2022 naar 2 maart in 2023. Als we Green Energy Day elk jaar twaalf dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december. Dan is al onze energie hernieuwbaar. Dat is nodig voor het klimaat en voor onze onafhankelijkheid en het biedt ook volop kansen voor economie en werkgelegenheid.