Pas op voor overstekend wild

Geschreven door Redactie
Pas op voor overstekend wild

Ieder jaar zijn er veel aanrijdingen met overstekend wild, zoals reeën, edelherten en wilde zwijnen. De meeste aanrijdingen gebeuren ’s morgensvroeg, in de avondschemering en de nacht. Vooral de Flevoweg, Leuvenumseweg Putterweg en Drieërweg staan bekend om overstekend wild. Maar ook op de Spijkweg, de Horsterweg en andere wegen in Ermelo is het oppassen. Nu er door de coronacrisis veel minder auto's op de weg zijn, komt het wild ook dichter bij de weg.  Wees daarom extra alert! 

Pas je snelheid aan om een aanrijding te voorkomen 

Veel aanrijdingen worden veroorzaakt door rijden met een te hoge snelheid. Je kunt een aanrijding voorkomen door je snelheid aan te passen. Bij een snelheid van 60 km/uur heeft een dier kans je auto te ontwijken. Met deze snelheid kun je zelf ook nog op tijd stoppen. 

Zie je een wild dier voor je auto lopen? Wijk dan niet uit en houd je stuur recht. Dit is voor jezelf het veiligst. Houd er rekening mee dat er meer dieren kunnen volgen. 

Wat moet je wél doen bij een aanrijding? 

  • Bel direct de politie via (0900) 88 44. Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen. 
  • Probeer zo goed mogelijk de plaats door te geven. 
  • Wacht de komst van de politie of de opgeroepen faunabeheerder (rustig) af. 

Wat moet je níet doen bij een aanrijding? 

  • Rijd niet door, dat is strafbaar. 
  • Ga nooit achter het dier aan. Laat dit over aan de deskundige faunabeheerder. 
  • Bel niet met de dierenambulance. Grotere wilde dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeën, hebben na een aanrijding weinig kans op herstel of overleven. 
  • Neem het aangereden wild nooit mee. Geef het ook niet aan anderen. Dit is strafbaar omdat het beschermde dieren zijn. Alleen de opgeroepen faunabeheerder mag het dier naar een andere plek brengen.

Onze Ambassadeurs