Kabinet trekt 650 miljoen uit voor steun frietaardappelboeren en sierteelt

Geschreven door Redactie
Kabinet trekt 650 miljoen uit voor steun frietaardappelboeren en sierteelt

Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit om de sierteelt, bepaalde delen van de voedingstuinbouw en de frietaardappelensector te ondersteunen.

Dat schreef landbouwminister Schouten woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.


Van het geld gaat 600 miljoen naar de sierteelt en de voedingstuinbouw. Deze sectoren kampen met flinke omzetdalingen. De overheid hoopt met het geld 70 procent van de omzetschade voor de agrariërs te dekken. De overige 30 procent is voor de ondernemers zelf om op te vangen.

De overige 50 miljoen is gereserveerd voor de telers van frietaardappelen. Door de sluiting van eet- en drinkgelegenheden kunnen zij een groot deel van hun productie niet kwijt. De frietaardappeltelers worden gecompenseerd voor de aardappelen die ze nog in de opslag hebben, en die niet meer tot patat kunnen worden verwerkt. De ondernemers krijgen voor de aardappelen 40 procent van de gemiddelde marktwaarde tussen september 2019 en februari 2020.


Algemene noodmaatregelen niet genoeg

De agrarische sector komt ook in aanmerking voor de eerdere, algemene noodmaatregelen van het kabinet, maar dat is volgens Schouten niet afdoende. "We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten. Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden. En er zijn bedrijven die juist in de maanden maart, april en mei een piekomzet draaien. Met deze regelingen stellen we veel bedrijven in staat de grootste klappen op te vangen."


Reactie LTO Noord

De vereniging voor agrarische ondernemers LTO Noord laat weten blij te zijn met het extra geld. "Minister Schouten heeft hiermee oog voor de verschrikkelijke impact die de crisis op onze leden heeft. Tegelijkertijd blijft de harde realiteit dat de problemen voor veel bedrijven van zo’n omvang zijn, dat ze hier nog niet mee zijn opgelost." Volgens berekeningen van LTO liggen de kosten voor aardappeltelers tussen de 167 en 217 miljoen euro. Voor de sierteelt en voedingtuinbouw zou de schade oplopen tot enkele miljarden.

Onze Ambassadeurs