160.000 jonge bomen geplant in Horsterwold

Geschreven door Redactie
160.000 jonge bomen geplant in Horsterwold

Staatsbosbeheer heeft de afgelopen maanden ruim 160.000 bomen geplant op verschillende percelen in het Horsterwold bij Zeewolde. In totaal gaat het om 76 hectare bos. Dat is te vergelijken met zo’n 150 voetbalvelden. 

Volgens boswachter Hans Breeveld werden de afgelopen jaren veel bomen getroffen door de zogenoemde essentaksterfte. Hierdoor was het noodzakelijk om de zieke en dode essen om te zagen en te vervangen door nieuwe bomen. 

Bij het inplanten zijn diverse soorten bomen op verschillende plekken naast elkaar geplant. Zo zijn er bomen die goed tegen droogte kunnen, of die juist weinig last hebben van langdurige regenval. Op deze manier is het bos beter bestand tegen verschillende klimaatinvloeden en blijft het bos op termijn duurzaam in stand. 

Om de jonge bomen te beschermen tegen vraat van het aanwezige wild, is er een raster gezet om een deel van de boompjes. De verwachting is dat dit raster na ongeveer 5 jaar weer weggehaald kan worden, omdat ze dan zo groot zijn geworden dat het aanwezige wild er vrijwel geen effect meer op heeft.

Onze Ambassadeurs