Brussel gaat toch geld geven voor compensatie sierteelt en landbouw

Geschreven door Redactie
Brussel gaat toch geld geven voor compensatie sierteelt en landbouw

Brussel gaat toch geld uittrekken voor boeren die last hebben van de coronacrisis. Het gaat in Nederland om zo'n 80 miljoen euro die is bedoeld voor de land- en tuinbouw. Dat meldt Nieuwe Oogst. Vorige week zag Brussel nog geen ruimte voor steunmaatregelen voor de boeren.

Het geld komt vanaf eind april beschikbaar. Het is onder meer bedoeld om te zorgen dat boeren financiële steun krijgen bij het opslaan van melk, boter, kaas of vlees. Dat geldt voor minimaal twee en maximaal zes maanden.


Ook de sierteeltsector wordt ondersteund. Zo komt er een opkoopregeling voor bloemen die niet verkocht kunnen worden. Dit geldt ook voor aardappelen. "Deze maatregelen zijn bedoeld om de toekomstige productie en prijzen te stabiliseren", zegt EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Zijn voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door de lidstaten van de Europese unie. Dat lijkt een formaliteit te zijn omdat de landbouwministers van alle 27 lidstaten voor steunmaatregelen pleiten.


Blij met geld

Tulpenteler Johan Koomen in Ens is blij met het aangekondigde steunpakket. Hij zegt tegen Omroep Flevoland dat de sierteelt het geld hard nodig heeft. De tulpen hebben nauwelijks of geen geld opgeleverd dit jaar en van de bollen is nog niet zeker wat ze op gaan brengen. Sommige sierteeltbedrijven raken volgens Koomen daarom in de financiële problemen. Het Europese geld is daarom meer dan welkom.

Onze Ambassadeurs