Microplastics een probleem voor de natuur

Geschreven door Redactie
Microplastics een probleem voor de natuur

Microplastics in verf een probleem oor het milieu.

Na onderzoek van het RIVM blijkt dat bedrijven in de verfsector hiervan afweten maar niet genoeg doen om dit probleem volledig verleden tijd te maken.

Ondanks dat grotere bedrijven al wat meer oplossingen hebben zoals hout schilfers opvangen in bakken via hun gereedschap en de verfindustrie heeft een verf ontwikkeld die veel langer goed blijft en twee keer zo lang blijft zitten, dit helpt al een stuk. Bij doe-het-zelf klussers is het onbekend of/welke maatregelen zij treffen. De verfkwast bijvoorbeeld uitspoelen is ook niet goed omdat microplastics in verf op deze manier in het milieu terecht komen.

Belanghebbenden uit de verfsector geven aan dat de uitstoot van microplastics niet zijn te voorkomen. Polymeren zijn nodig om een verflaag aan te brengen die oppervlakten langdurig bedekt en beschermt. Er bestaan nog weinig verfproducten zonder polymeren. Deze zijn (nog) niet geschikt voor alle toepassingen van verf. Het is nu niet duidelijk hoeveel microplastics worden uitgestoten tijdens de productie, het gebruik en de afvalverwerking van verf. Als er meer statistieken komen kan er gekeken worden naar eventuele oplossingen.





Onze Ambassadeurs