"Omzetdalingen tot negentig procent bij boeren"

Geschreven door Redactie

"We zien omzetdalingen van zeventig tot negentig procent," zegt Nico Verduin van agrarische belangenvereniging LTO Noord. "Dat gaat over tonnen omzetverlies."


Volgens Verduin worden vooral boeren geraakt die veel voor de horeca produceren. Het treft vooral producenten van frietaardappelen en biologische groenten. Daarnaast wordt de sierteeltsector ook hard geraakt.


Verspreiding bepalend

Boeren die voor supermarkten produceren, hebben volgens Verduin minder last van de gevolgen van de coronapandemie. "Zo ging de afzet van winterwortelen en uien eerst nog heel goed. Al ervaren ook die sectoren nu problemen."


Producten als paprika's worden doorgaans per vliegtuig verspreid. Aangezien het vliegverkeer voor een groot deel stil ligt, worden die boeren ook flink geraakt. "Zoals in zoveel sectoren is er nog veel onzekerheid over het afzetten van producten", zegt hij.


Europese steun

Minister Carola Schouten van Landbouw kondigde eerder al aan Europese steun te willen voor boeren die het hardst getroffen worden. Verduin is blij met die tegemoetkoming. Binnen enkele weken moet duidelijk zijn of de noodhulp doorgaat.

Onze Ambassadeurs