Corona kost Flevolandse economie 210 miljoen per maand

Geschreven door Redactie
Corona kost Flevolandse economie 210 miljoen per maand

De coronacrisis kost de Flevolandse economie 210 miljoen euro per maand. In totaal wordt er over het eerste half jaar van 2020 zo'n 530 miljoen euro schade geleden. Dat blijkt uit doorrekeningen van de Stichting Economisch Onderzoek (SEO).

De cijfers worden worden onderschreven door de provincie Flevoland en de regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland. Vrijdag werden de cijfers tijdens een persconferentie toegelicht.


De gegevens van SEO bevestigen het beeld dat de provincie en Horizon Flevoland al hadden, namelijk dat de impact van het virus op Flevoland groot en acuut is. In Flevoland produceren bedrijven per jaar voor ongeveer 14 miljard aan goederen en diensten. Door de crisis is dat bedrag tot 1 juni 530 miljoen, oftewel ruim een half miljard lager. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman zei tijdens de persconferentie ook te vrezen voor "een golf van werkloosheid die op ons afkomt". In Flevoland worden met name de groothandel, detailhandel, logistiek, cultuur, sierteelt en de vrijetijdssector zwaar getroffen.


Geen voorspellingen

De gedeputeerde durft geen nog voorspellingen te doen voor de periode na 1 juni, maar de ontwikkelingen worden de komende maanden nauwlettend gevolgd. De provincie werkt daarbij samen met de regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland, dat ondernemers ondersteunt en verantwoordelijk is voor het toewijzen van leningen aan bedrijven die in de knel komen.


Voor 4,4 miljoen euro aan leningen aangevraagd

Volgende week hoopt Horizon Flevoland bijvoorbeeld bekend te maken welke ondernemers in aanmerking komen voor de COL. Dat is een Corona Overbruggings Lening voor startups, scale-ups (een bedrijf dat al een aantal jaren bestaat en inmiddels een flinke omzet heeft) en innovatieve mkb’ers. Negen bedrijven uit Flevoland, verdeeld over de hele provincie, hopen hiervoor in aanmerking te komen. Zij hebben bij elkaar een lening van 4,4 miljoen euro aangevraagd, terwijl het Rijk voor Flevoland maar 1,8 miljoen beschikbaar heeft gesteld. Horizon Flevoland is samen met andere regio's aan het lobbyen voor extra geld uit Den Haag.

Onze Ambassadeurs