Nog zo'n 300 werknemers Concern voor Werk thuis door corona
Zo'n 300 van de bijna 900 medewerkers van het Concern voor Werk zitten door de coronacrisis nog thuis. Dat zei directeur Onno Vermooten van de sociale werkvoorziening in Lelystad, Noordoostpolder en Urk maandagmiddag in het programma Dit is Flevoland.
Concern voor Werk biedt mensen die om psychische of sociale redenen een afstand tot normaal werk hebben, een beschermde werkomgeving. Daarbij kan gedacht worden aan groenvoorziening, schoonmaak, het inpakken van artikelen en detachering bij gewone bedrijven. Concern voor Werk heeft verder een eigen kwekerij en houtafdeling in Emmeloord.
Toen de coronacrisis uitbrak, viel voor veel personeelsleden de mogelijkheid om te werken weg, omdat hen geen veilige werkomgeving meer geboden kon worden. Alleen de mensen in de groenvoorziening konden door eenvoudige aanpassingen wel op tenminste anderhalve meter hun werk blijven doen. Veel anderen kwamen gedwongen thuis te zitten. Volgens Vermooten kwamen al na een paar dagen de eerste telefoontjes binnen van mensen die vroegen of ze weer aan het werk mochten, want "thuis zitten was ook niet alles".
Vaste structuur
Concern voor Werk heeft daar ook veel aandacht aan gegeven. Voor veel personeelsleden is een vaste structuur erg belangrijk. Niet meer naar het werk kunnen, verstoort die structuur. Gelukkig begrepen de mensen goed waar het om ging, zegt Vermooten.
Het heeft even geduurd voordat Concern voor Werk weer mensen kon laten terugkeren. Zo moesten er fysiek maatregelen getroffen worden om besmettingen te voorkomen. Er werden looproutes gemaakt, schermen geplaatst en het bedrijf is ook vooral bezig met handhaven. Dat is volgens Vermooten ook nodig, omdat snel vergeten wordt waarom deze maatregelen zijn getroffen. Zelf heeft hij zich daar ook schuldig aan gemaakt: "Zo gaf ik iemand als blijk van waardering een schouderklopje. Nou, dat heb ik in niet mis te verstane woorden te horen gekregen."
'Echt veilig?'
Nu Concern voor Werk weer in staat is werknemers terug te laten keren, doet zich een ander probleem voor. Niet iedereen gelooft dat het ook echt veilig is. "We hebben daar de nodige overredingskracht voor nodig om de mensen weer binnen te krijgen. We steken veel tijd in communicatie, praten met elkaar", zegt Vermooten.
Ondanks de perikelen zijn er ook successen. Omdat Concern van Werk zat na te denken over de maatregelen, werd op de houtafdeling bedacht praktische schermen te maken die te gebruiken zijn op de werkvloer. Een bericht op de sociale media deed de rest. De schermen werden volgens Vermooten door tal van bedrijven en instellingen besteld. Zo zijn ze nu terug te vinden in verschillende bibliotheken, banken en gemeentehuizen.
Vermooten hoopt de resterende 30% van de medewerkers die nog thuis zit weer aan het werk te krijgen, maar hij loopt op sommige plekken tegen een gebrek aan ruimte op. Dat moet het bedrijf eerst zien op te lossen.