Opmerking 'mentoruurtje' van Rutte valt verkeerd
Niet alle besturen van middelbare scholen in Flevoland zijn blij mee met de opmerking 'mentoruurtje' van premier Rutte. Tijdens de persconferentie dinsdagavond zei Rutte: "Het is wel echt de bedoeling dat scholen alle leerlingen fysiek onderwijs geven en dat niet beperken tot bijvoorbeeld een mentoruurtje of een paar toetsen op school." De middelbare scholen mogen 2 juni weer van start.
Een woordvoerder van SVOL uit Lelystad (SGL, Arcus, Rietlanden) geeft aan het jammer te vinden dat er zo denigrerend over gedaan wordt. Een dag voor de persconferentie zei bestuurder Barry Lommen van SVOL juist dat digitale lessen ook na 2 juni belangrijk blijven. "Iemand uitleggen dat water kookt bij honderd graden, kan prima digitaal. Maar aan persoonlijke coaching hebben we een gebrek gehad. Juist dit soort persoonlijke gesprekken willen we graag in het gebouw voeren. Dus dat is wat we ook gaan doen."
Ook de Vario Onderwijsgroep vindt het mentoruur erg waardevol. Onder die groep vallen De Bonifatius mavo, Caleido, Vakcollege Noordoostpolder, X-tuur en Het Zuyderzee Lyceum Emmeloord. "Mentoruur gaat over de leerling en het groepsproces", zegt een woordvoerder. "Het is de thermometer die aangeeft hoe het is gegaan, waar nog vragen zijn en of extra ondersteuning nodig is." Ondertussen zijn de vestigingen van Vario Onderwijsgroep druk met de roosters. Daar wordt per locatie aan gewerkt, zo laat de woordvoerder weten. "De lokalen zijn ingericht op tien tot twaalf leerlingen. We hebben wel al bewegwijzering op de vloeren en posters aan de muur. In ieder geval vinden we het heerlijk om de leerlingen weer te zien in en rond de gebouwen."
Versoepeling kwam als verrassing
Voor de Almeerse Scholen Groep (ASG) was Ruttes oproep tot fysiek onderwijs voor iedereen een verrassing. "Normaal gesproken hebben onze scholen twee roostermakers in dienst om een regulier jaar rond te krijgen", zegt de woordvoerder. Dat is nu dus extra werk, terwijl Regio Noord als eerste met vakantie gaat en de periode tussen 2 juni en de zomervakantie vrij kort is. De grote vraag is volgens ASG ook hoe de anderhalvemeter regel kan worden toegepast in 'verkeersruimtes'. Dat zijn bijvoorbeeld de gangen. Daar moeten leerlingen tegelijkertijd doorheen terwijl ze van les en lokaal wisselen.
Dat bevestigt ook Kitty Oirbons, bestuurder van het Baken. De school heeft vijf vestigingen in Almere. "Ook de fietsenstallingen moeten bijvoorbeeld opnieuw worden ingericht." Dat alle leerlingen fysiek op school moeten komen, was voor deze scholengroep geen verrassing. "Daar was al op ingezet, want voor veel leerlingen is twee maanden thuisonderwijs heel erg lastig geweest", zegt de directeur. "Via een scherm is alles super efficiënt, maar je mist het persoonlijke contact: hoe gaat het nou echt met je? Het mentoraat is inhoudelijk juist nu belangrijk."