Geen prikpil en geen verplaatsing heckrunderen uit Oostvaardersplassen

Geschreven door Redactie
Geen prikpil en geen verplaatsing heckrunderen uit Oostvaardersplassen

De prikpil voor grote grazers in de Oostvaardersplassen wordt definitief niet ingevoerd. Dat hebben Provinciale Staten woensdagavond besloten. De meeste fracties vinden dat er te veel bezwaren of onzekerheden aan het invoeren van anticonceptie kleven.


Een andere manier om het aantal grazers in het gebied naar beneden te brengen zou kunnen zijn om de heckrunderen naar andere plekken te verhuizen. Maar ook dit gaat niet gebeuren, zo bleek tijdens de vergadering. Heckrunderen mogen namelijk alleen maar verplaatst worden als ze een oormerk hebben en geregistreerd zijn. Dat is bij de dieren in de Oostvaardersplassen niet het geval.


Nico Dijkshoorn van Stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen betreurt dat de runderen niet verplaatst worden. Hij pleitte in april voor verhuizing omdat de beesten volgens hem verhongeren. Volgens Dijkshoorn kijkt de provincie te vaak naar wat er niet kan, en niet naar wat er wel kan. Omdat het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen toch naar benden moet, wil de provincie nu zo snel mogelijk doorgaan met het eerder ingezette beleid van het afschieten van dieren.


Demonstratie

Woensdagmiddag werd voor het provinciehuis in Lelystad nog gedemonstreerd voor invoering van de prikpil. "Anticonceptie is geen experiment maar een bewezen feit", aldus de actievoerders. De Staten gingen daar niet in mee.


Gedeputeerde Michiel Rijsberman hoopt dat de jagers in september weer het gebied in kunnen, ondanks juridische procedures die er tegen het afschieten van grazers lopen.

Onze Ambassadeurs