Historische vloot voert actie voor beter steunpakket
Zo'n 150 tot 180 historische schepen gaan volgende week dinsdag actie voeren voor een betere corona-steunregeling van het kabinet. De bruine recreatievaart is bang dat ze door de coronacrisis kopje onder gaat als het kabinet hen financieel niet extra steunt.
Vanuit Flevoland, Kampen en Elburg doen circa vijftien schepen mee vanuit de Bataviahaven in Lelystad. De organisatie wil op dit moment niet verklappen waar de actie gaat plaatsvinden om geen publiek te trekken. De uitlating van Geert Dijks van Hiswa-Recron dat de manifestatie bij Zeeburg plaatsvindt, klopt volgens de organisatie niet.
Crisis kost ondernemers tonnen omzet
Eén van de deelnemers is Jan Allard Slurink met de Stedemaeght. Volgens hem lopen schippers tonnen aan omzet mis, omdat ze vanwege coronacrisis dit voorjaar geen passagiers mogen vervoeren. "In deze sector gaat de kost letterlijk voor de baat. We hebben in de winter fors geïnvesteerd in onderhoud. De schepen zijn geschilderd en niet met een busje van de bouwmarkt om de hoek. Juist nu wij willen varen, kunnen we dat niet. Dat kost sommige ondernemers wel een half miljoen aan omzet."
Volgens Slurink is de tegemoetkoming van 20.000 euro voor vaste lasten in het nieuwste steunpakket dus absoluut niet voldoende voor de chartervaart. "Al is het een verbetering, want eerst bedroeg die bijdrage 4.000 euro. Daar konden we niet veel meer."
Peildatum maart ongunstig voor schippers
Ook willen de ondernemers dat het kabinet een andere peildatum neemt om in aanmerking te komen voor de zogeheten NOW-regeling om salariskosten gecompenseerd te krijgen. Nu is dat maart, maar die maand zijn er nog weinig seizoenwerkers op de schepen aan het werk. Hiswa-Recron vinden april of mei als peildatum voor hun sector betrouwbaarder.
"Dit geintje moet niet te lang duren", zegt Slurink. "Door de anderhalve-meter maatregel kunnen we minder passagiers meenemen. Dan wordt varen voor veel ondernemers niet meer rendabel. We praten hier over 80 procent omzetverlies. Dat houden niet veel ondernemers vol."