Hogescholen willen voornamelijk eerstejaars op locatie hebben

Geschreven door Redactie
Hogescholen willen voornamelijk eerstejaars op locatie hebben

Hogescholen in Flevoland zijn druk bezig met het vormgeven van het nieuwe schooljaar in de anderhalve-meter-samenleving. Bij zowel Aeres Hogeschool (Almere en Dronten), als bij Windesheim (Almere) krijgen vooral de eerstejaars voorrang voor lessen op school. Verder worden er nog verschillende scenario's onderzocht.


Tijdens de persconferentie van het kabinet op 19 mei werd duidelijk dat het hoger onderwijs vanaf 15 juni beperkt mag starten met onder meer toetsing en praktijklessen op de instelling. De afspraken die daarvoor gemaakt zijn, gelden tot 1 september. Het is nog onduidelijk welke regels er daarna gaan gelden. Een woordvoerder van Aeres zegt dat het daarom moeilijk is om uitsluitsel te geven over hoe het eerste semester eruit gaat zien. "Er zit nog zoveel tijd tussen nu en 1 september. Er kan nog een boel veranderen", aldus een woordvoerder.


Eerstejaars zo veel mogelijk op school

Aeres Hogeschool wil het schooljaar 2020/2021 onderwijs op locatie en online combineren, staat op de website te lezen. Vooral voor eerstejaars wordt geprobeerd zo veel mogelijk lessen op locatie te regelen. Practica en trainingen worden sowieso op locatie gehouden. Zo hoopt de school dat de nieuwe studenten elkaar en de school goed kunnen leren kennen.


Windesheim focust eerst op toetsen

Windesheim Flevoland heeft tot nu toe vooral gekeken naar de versoepeling van 15 juni. "De focus heeft de afgelopen weken vooral gelegen op de toetsen die vanaf 15 juni weer afgenomen mogen worden, om te voorkomen dat studenten studievertraging oplopen", laat een woordvoerder weten. De school is wel al bezig met verschillende scenario’s uitwerken. Een mogelijkheid zou bijvoorbeeld langere dagen en kleinere groepen kunnen zijn, maar "Alles staat nog open".


Warme ontvangst

Duidelijk is wel dat ook bij Windesheim de nadruk op de nieuwe studenten ligt. "De warme ontvangst en verbinding is bij eerstejaars heel belangrijk. We willen wel dat zij goed kunnen landen", vertelt de hogeschool.

De komende periode moet er meer duidelijkheid komen over hoe de lessen er vanaf 1 september uit komen te zien. Tot die tijd worden de lessen nog online gegeven.


Beide hogescholen zijn nog in overleg met onder meer het openbaar vervoer om te kijken hoe de reizende studenten zo goed mogelijk over de dag verspreid kunnen worden.

Onze Ambassadeurs