Coronacrisis zorgt voor minder starters en meer faillissementen

Geschreven door Redactie
Coronacrisis zorgt voor minder starters en meer faillissementen

Door de coronacrisis zijn er dit jaar in Flevoland minder ondernemers gestart en er waren meer faillissementen. Dit meldt de KVK. Er stopten wel minder ondernemers dan in het voorjaar van 2019.


Het aantal starters nam de eerste vijf maanden van dit jaar in alle sectoren af. Dit was het sterkst te merken in de sectoren 'financiële instellingen' (- 58 %) en 'cultuur, sport en recreatie' (- 36 %). Het aantal webshops nam juist toe (+ 65 %) en er kwamen starters bij in de persoonlijke dienstverlening (+ 15 %).


Meer faillissementen in onze provincie 

Het aantal faillissementen lag in april veel hoger in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht dan elders in het land. Ook was er een sterke toename te zien vergeleken met april vorig jaar. De KVK zag het aantal faillissementen in mei wel stabiliseren vergeleken met mei vorig jaar. De bankroeten waren afgelopen maand ook meer verdeeld over het land.


Minder stoppers in Flevoland

Het aantal stoppende ondernemers in Flevoland, maar ook in Noord-Holland, nam in april en mei sterker af dan elders in het land. Er was in april een afname van 4 procent te zien, in mei ging het om 6 procent. Het ging om ondernemers in de land- en tuinbouw, horeca en gezondheid. Dit gaat in tegen de landelijke trend. Want er was in de eerste vijf maanden van dit jaar juist een toename van het aantal stoppers (+ 19 %). Deze toename was in mei het sterkst in Gelderland.

Onze Ambassadeurs