Garderenseweg 210: Bijzonder stukje dorpsgeschiedenis krijgt gezicht

Geschreven door Redactie
Garderenseweg 210: Bijzonder stukje dorpsgeschiedenis krijgt gezicht

Het college werkt mee aan het realiseren van een vrijstaande woning aan de Garderenseweg 210. De bestaande jachthut veranderd hierdoor naar een bed & breakfast en museum. Door de verandering krijgen we een bijzonder stukje dorpsgeschiedenis van Speuld en Ermelo te zien.


Van jachthut naar bed & breakfast en museum

Door de jachthut te veranderen in een bed & breakfast wordt deze toegankelijk voor een breder publiek. Nu is deze niet voor iedereen toegankelijk. Natuurliefhebbers en rustzoekers kunnen hier voortaan van genieten. Een deel van de jachthut wordt museum. In een expositieruimte ziet de bezoeker de geschiedenis van de jachthut en zijn voormalige bewoner. Daarnaast krijgt de bijzondere jacht- en natuurhistorie aandacht.​​​​​​​Dit is een samenwerking met Staatsbosbeheer.


Geschiedenis van de jachthut en zijn eerdere bewoner

De voormalige bewoner, de heer Arnold van der Wal was een bekende naam binnen de wereld van de natuurbeheerders, jagers en jachtopzieners. Daarnaast was hij pionier en mede-grondlegger van de huidige manier van ‘verantwoord natuurbeheer'. Na de oorlog huurde hij een deel van het Speulder- en Sprielderbos. Een gebied dat totaal was leeg gestroopt.


Met een vaste kern mensen bracht hij weer evenwicht in de natuur. De jachthut plaatste hij begin jaren vijftig op de huidige plek aan de Garderenseweg. Al snel werd dit een ontmoetingsplaats voor jagers, filosofen en natuurbeheerders, inclusief leden van het Koninklijk Huis. Van der Wal hamerde vooral op een goede jager-ethiek, waarbij een stabiele gezonde wildstand bovenaan stond.


De aanpak

De woning wordt met een uitgebreide omgevingsvergunning planologisch mogelijk gemaakt. Gelijk aan aan deze vergunning loopt nog een wet natuurbescherming vergunning om de bouw van de woning mogelijk te maken. Deze vergunning loopt via de provincie Gelderland.

Onze Ambassadeurs