Provincie wil honderden hectares extra bos aanleggen

Geschreven door Redactie
Provincie wil honderden hectares extra bos aanleggen

Flevoland heeft de ambitie om de komende jaren 800 tot 1200 hectare bos te planten. Dat staat in een voorlopig stuk van de provincie, dat moet uitmonden in een Flevolandse bossenstrategie.


Flevoland heeft op dit moment 17.000 hectare bos, dat is 170 vierkante kilometer. Deze bossen hebben een belangrijke functie als het gaat om biodiversiteit. Er leven grote aantallen broedvogels waaronder de zeearend, diverse libellensoorten en bijzondere paddenstoelen.


Ook zijn de huidige bossen geliefd bij het publiek. Stadsbossen als het Almeerderhout, Pampushout, Natuurpark Lelystad, Gelderse Hout en Emmelerbos worden veelvuldig gebruikt. Dit heeft een gunstig effect op de volksgezondheid is gebleken uit onderzoek. Verder dragen bossen bij aan de economie door de verkoop van hout. Resthout kan worden gebruikt voor biomassaverbrandingsinstallaties. Ook wordt de uitstoot van CO2 gecompenseerd door de aanplant van nieuwe bomen.


Het creëren van bos heeft dus vele voordelen, zo is de gedachte. Daarom is de ambitie om de bossen aan te leggen met verschillende partijen en in verschillende vormen. Zo zouden grondeigenaren in de provincie een voortrekkersrol moeten vervullen.


Voedselbos

Wat betreft aanplanting wordt er gedacht aan een voedselbos waarin op een duurzame manier voedsel wordt geproduceerd. Ook wordt gedacht aan agroforestry waarbij gewassen worden geteeld die worden afgewisseld met stroken bos om zo de gewassen te beschermen.


Ook moeten er nieuwe stukken bos nabij nieuwbouwwijken worden aangelegd. Stukken die door de soms noodzakelijke kap braak komen te liggen worden omgevormd tot energiebos door er tijdelijk zonnepanelen neer te zetten.


Ook is er het idee om bestaande bossen met elkaar te verbinden door aanplanting van nieuwe bomen. Verder wordt er gedacht aan een klimaatbos met hoogwaardige houtsoorten. Het hout wordt bijvoorbeeld weer gebruikt in de Flevolandse woningbouw.


Circulaire economie

Met het aanleggen van de 800 tot 1200 hectare bos wil Flevoland de ambitie waarmaken om in 2030 een belangrijke grondstoffenleverancier voor de circulaire economie te zijn. Ook moet de toegankelijkheid van de bossen vergroot worden voor bezoekers van binnen en buiten de provincie. Ondernemers in de toeristische sector worden gefaciliteerd om zo meer bezoekers te trekken en nieuwe recreatieve voorzieningen aan te kunnen leggen.


Het stuk van de provincie wordt later inhoudelijk besproken door Provinciale Staten.

Onze Ambassadeurs