'Lokale politieke partijen moeten ook subsidie van het Rijk krijgen'

Geschreven door Redactie
'Lokale politieke partijen moeten ook subsidie van het Rijk krijgen'

Lokale politieke partijen moeten, net als partijen die in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd, vanuit het Rijk worden gefinancierd. Tot die conclusie komt het onderzoeksteam dat in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoek heeft gedaan. In Lelystad zijn bijvoorbeeld zes lokale partijen die geen van allen subsidie krijgen van het Rijk en zelf hun fondsen moeten werven.


Aanleiding voor het onderzoek is dat binnenkort de 'wet financiering politieke partijen' wordt aangepast. "Als landelijke partijen gefinancierd worden, dan moet je dat ook doen met lokale partijen", legt oud-burgemeester van Groningen Peter den Oudsten uit.


Hij werkte als VNG-adviseur mee aan het onderzoek. "Je moet als lokale partij je werk kunnen doen op een manier dat je je niet druk hoeft te maken over het lokaal werven van fondsen. Het kost te veel tijd om op deze manier aan je inkomsten te komen."


Per jaar wordt ruim 10 miljoen euro gegeven aan partijen die ook een landelijke fractie hebben in Den Haag. Dat geld is onder meer voor scholing, ledenwerving, onderzoek en campagnes. Ook krijgen de partijen nog eens 6 miljoen euro voor wetenschappelijke bureaus en jongerenorganisaties.


Het onderzoeksteam stelt voor om alle politieke partijen in de toekomst gelijk te behandelen. "Gelijke monniken, gelijke kappen."

Onze Ambassadeurs