15 juni: Dag tegen de ouderenmishandeling
Wat kunt u doen als u als mantelzorger of als zorgbehoevende te maken hebt met huiselijk geweld? Blijf er niet mee rond lopen en praat er met iemand over.
Zoek hulp bij iemand in uw omgeving of bij instanties die u in deze situatie verder kunnen helpen. Geweld in relaties brengt altijd schade. Het geweld laat zien dat of u als mantelzorger of uw zorgbehoevende naaste in deze tijd stress en onmacht ervaren. Dat is niets om u voor te schamen. Dat verdient zorg en hulp van anderen.
Bent u familie of buren en heeft u het vermoeden dat een oudere in uw omgeving wordt mishandeld? Hier een aantal tips om het gesprek aan te gaan met iemand om wie u zich zorgen maakt:
- Knoop een gesprek aan over iets luchtigs, zodat de ander zich op zijn/haar gemak voelt.
- Stel open vragen over wat u is opgevallen, zodat de ander kan vertellen.
- Oordelen helpt niet. Mensen zijn erg loyaal naar hun familie en vrienden. Probeer daarom niet negatief over hen te praten. Ook niet als u zelf boos wordt van wat u hoort. Richt u op de persoon voor u en vraag door.
- Blijf kalm als de ander tijdens het gesprek erg emotioneel wordt. Probeer hem of haar dan even af te leiden, bijvoorbeeld met een praktische vraag.
- Doe geen beloftes die u niet kunt waarmaken. Hoort u iets dat niet goed is? Beloof dan niet dat u iets geheim houdt, maar vraag of u de ander mag helpen.
De website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vertelt hoe u in actie kunt komen. U vindt er onder andere de signalen van ouderenmishandeling en tips om het gesprek aan te gaan. Voor advies en hulp kunt u bellen met Veilig Thuis via 0800-2000. Dat kan ook anoniem. Bij vragen over mantelzorg kunt u contact opnemen met Zorgdat via (0341) 434 656.