Bouw 'circulaire bruggen' kan beginnen
De bouw van de zogenoemde 'circulaire bruggen' naar het Floriadeterrein in Almere kan beginnen, want de omgevingsvergunningen zijn afgegeven. De bouw van de Beverbrug en de Rondje Weerwaterbrug start naar alle waarschijnlijkheid volgende maand. Dat laat de gemeente Almere dinsdag weten.
Na een innovatief aanbestedingsproces werd Reimert Bouw en Infrastructuur uit Almere in september vorig jaar winnaar van de ontwerpwedstrijd van deze bruggen. Ze hadden niet alleen de beste ontwerpen, maar mogen de bruggen nu dus ook gaan bouwen. Doorslaggevend bij het kiezen van de ontwerpen waren (uiteraard) de vormgeving en het gebruik van gerecycled materiaal. De bruggen werden ontworpen door de Almeerse architect René van Zuuk.
Ontwerp wordt afgerond
Projectmanager Dirk van Hoef van Reimert Bouw: "Wij zijn trots dat deze belangrijke mijlpaal op tijd is gehaald en dat het bouwen van de beide bruggen nu in zicht komt. Het ontwerp wordt nu afgerond, dat is een kwestie van de puntjes op de i zetten en volgens de planning starten we dan in juli met de bouw."
De bruggen worden grotendeels gemaakt van gerecycled materiaal uit Almere. Doordat grondstoffen een tweede leven krijgen, wordt een bijdrage geleverd aan de vermindering van CO2 en aan de circulaire economie. "Bijkomend voordeel in deze tijd is dat wij niet afhankelijk zijn van vertraging door import van grondstoffen en materialen", aldus Van Hoef.
Duizenden bruggen vervangen
In Nederland moeten de komende jaren zo'n 40.000 bruggen worden vervangen. Mede daarom is de Bruggencampus Flevoland-Floriade opgezet, een initiatief van de provincie Flevoland en de gemeente Almere. Daarbinnen worden innovatieve en circulaire bruggen ontwikkeld. Binnen de campus wordt samengewerkt met de markt, het onderwijs en de wetenschap. Innovatieve plannen worden gemaakt om bestaande bruggen en materialen een ‘tweede leven’ te geven.