Vleermuizen ingezet in de strijd tegen de eikenprocessievlinder

Geschreven door Redactie
Vleermuizen ingezet in de strijd tegen de eikenprocessievlinder

Landschapsbeheer Flevoland raadt aan om vleermuizenkastjes op te hangen in de strijd tegen de eikenprocessierups. Want er zijn vele manieren om de rups te bestrijden, maar die werken niet altijd. En dan vliegen er dus eikenprocessievlinders rond die nieuwe eitjes leggen. En de vleermuis is dol op deze vlinders, dus die kan nieuwe nesten voorkomen.


Het is half juni en dat is het moment waarop jaarlijks de eerste nesten van de eikenprocessierups worden gesignaleerd. En daarna beginnen ook de klachten over jeuk, oog- en ademhalingsproblemen die de haartjes van de rups kunnen veroorzaken. De gemeenten, maar ook particulieren met eiken in hun tuin, bedenken allerlei manieren om de rups te bestrijden. Dat lukt deels, maar vaak worden er ook andere rupsen en vlinders gedood door de middelen die gebruikt worden. Daarnaast kunnen de bacteriepreparaten huidirritatie veroorzaken bij mensen en mogelijk ook bij huisdieren. Een echt probaat middel zonder bijwerkingen is er eigenlijk nog niet.


Vleermuis eet vlinder

Maar als de bestrijding van de rups mislukt, dan kan de vleermuis dus nog uitkomst bieden. Er gaat zoveel aandacht naar de eikenprocessierupsen, dat je bijna vergeet dat de rupsen zich verpoppen tot vlinders. In juli komen de eerste vlinders uit en gaan de vrouwtjes eitjes leggen voor het volgende jaar. De eikenprocessievlinder is een nachtvlinder. En de 's nachts jagende vleermuizen eten graag nachtvlinders, dus ook de eikenprocessievlinder.


Vleermuiskast

Vleermuizen zijn dus heel belangrijk in de strijd tegen de rupsen. De vliegende muizen nestelen in dode bomen, maar ook in vleermuiskasten. En iedereen kan meehelpen door zo'n kast te maken en op te hangen. Hang deze kasten niet aan de eiken zelf, omdat de rupsen dan achter de kasten nestelen en moeilijker te bestrijden zijn. Als je handig bent kun je zelf een vleermuiskast in elkaar zetten.


Vogelhuisjes

Wil je meehelpen aan de bestrijding van de rups? Ook dan kan je op een natuurlijke en diervriendelijke manier helpen. Want vogels eten graag rupsen. Daarom worden pimpel- en koolmezenkasten opgehangen aan de eiken. Andere vogels die ook graag in een nestkast broeden zijn de spreeuw, roodborst en winterkoning, zij pikken ook graag een rupsje mee.


Insecten

Ook allerlei sluipwesp- en sluipvliegen, loopkevers, roofwantsen, gaasvlieglarven en lieveheersbeestjes zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Je kunt deze insecten aantrekken met schermbloemige planten, zoals fluitenkruid, wilde peen en de inheemse berenklauw in de tuin of in een wegberm.


Landschapsbeheer Flevoland is voorstander van een natuurlijke bestrijding van de schadelijke rupsen en biedt daarom ook vleermuiskasten aan tegen kostprijs.

Onze Ambassadeurs