Al 10.000 polsbandjes verkocht voor 'Ouderwets Normaal'

Geschreven door Redactie
Al 10.000 polsbandjes verkocht voor 'Ouderwets Normaal'

We moeten zo snel mogelijk weer terug naar het normaal van voor corona. Dat vindt Cynthia Kremer uit Lelystad. Daarom is ze twee weken geleden het initiatief 'Ouderwets Normaal' gestart, een stil protest tegen de anderhalvemetersamenleving.


Cynthia verkoopt polsbandjes, waarmee dragers kunnen aangeven dat mensen niet met een grote boog om hen heen hoeven te lopen. En ze heeft er al ruim 10.000 verkocht. Ze maakte zich zorgen om het beleid van de overheid. "Demonstraties worden bemoeilijkt en berichten worden gecensureerd, samenkomsten verboden. Het is nagenoeg niet mogelijk om het te laten merken, als je het niet met de maatregelen eens bent. En dat laatste lijkt me legitiem. Ik wil me wel zoveel mogelijk proberen te houden aan de opgelegde regels, maar toch laten merken dat ik het er niet mee eens ben. Dus daarom heb ik dit bedacht."

Nu is dat beleid van de overheid natuurlijk bedacht, om ervoor te zorgen dat niet iedereen ziek wordt en dat niet alle zieken op een intensive care-afdeling terechtkomen... "Klopt, alleen zijn er inmiddels ook heel veel tegengeluiden, onder andere van wetenschappers die het niet eens zijn met het beleid van de overheid. Dus je kan je nu afvragen of de overheid wellicht niet ook verkeerde beslissingen heeft genomen?"


Kremer vervolgt haar betoog met de woorden: Uit cijfers van het RIVM en het CBS blijkt dat er 6000 doden zijn. Dat is vreselijk, maar het is ook erg als mensen aan andere dingen doodgaan dan aan corona. Want door de een te beschermen, doe je een ander heel veel leed aan." Ze noemt als voorbeeld jongeren die zonder werk en uitzichtloos thuiszitten, mensen in verpleeghuizen die vereenzamen, ondernemers zonder inkomen... "Ik vind de nadelige gevolgen buitenproportioneel."

Het polsbandje noemt ze een stil protest. "Met respect voor de mensen die het wel met de overheid eens zijn. Het is puur bedoeld als tegengeluid, zonder geweld, om toch je stem te kunnen laten horen, want daar is behoefte aan."


Cynthia Kremer hoeft er niet aan te verdienen. "Ik maak ze zonder winstoogmerk. sterker nog, ik heb er zelf geld bijgelegd. Op het bandje staat een logo met Ouderwets Normaal en de Nederlandse vlag staat omgekeerd afgebeeld. Dat is van oudsher een vorm van protest. Daarnaast staan er oranje vingerafdrukken op."

Onze Ambassadeurs