Aantal pleegouders voor het eerst in jaren gestegen

Geschreven door Redactie
Aantal pleegouders voor het eerst in jaren gestegen

Het aantal pleeggezinnen is vorig jaar met bijna 2800 oftewel 8 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Pleegzorg Nederland. De organisatie kampte de laatste jaren met tekorten.


Ondanks de toename moesten bijna duizend kinderen vorig jaar wachten op pleegzorg. In de meeste gevallen ging dat om deeltijdpleegzorg. Met die zorg kan uithuisplaatsing in veel gevallen worden voorkomen.  


"We merken dat deeltijdpleegzorg voor veel mensen nog een onbekend fenomeen is", zegt Janette Reukers, woordvoerder van Pleegzorg Nederland. "Ongeveer 16 procent van de pleegkinderen heeft deeltijdzorg nodig, maar het aantal ouders dat daarvoor beschikbaar is blijft achter. Het moet natuurlijk ook allemaal maar passen in de agenda van de pleegouders."  


Het aantal nieuwe pleegouders nam jarenlang af. Daardoor lukte het volgens de organisatie steeds minder goed om de juiste match te vinden voor kinderen die niet meer bij hun eigen ouders kunnen wonen.  


Pleegzorg is een vorm van jeugdhulp en wordt geboden door jeugd- en opvoedhulp­organisaties die lid zijn van Jeugdzorg Nederland.

Onze Ambassadeurs