Geen cel voor doodsbedreiger burgemeester Harderwijk

Geschreven door Redactie
Geen cel voor doodsbedreiger burgemeester Harderwijk

Een 56-jarige man uit Harderwijk hoeft als het aan het Openbaar Ministerie ligt niet meer de cel in voor het bedreigen van burgemeester Harm Jan van Schaik van Harderwijk. Tegen hem is 150 dagen celstraf geëist, waarvan 108 voorwaardelijk. Maar die 42 dagen onvoorwaardelijk heeft de verdachte er al opzitten.

De man zou in juni 2019 mails gestuurd hebben aan diverse mailadressen, waaronder die van de gemeenteraad. In de mails vroeg hij volgens het OM om 'de eerste standrechtelijke executie van de NEP-burgemeester van Harderwijk'.

De verdachte zou van oktober 2018 tot en met mei vorig jaar ook beledigende mails aan vier anderen hebben gestuurd. Zij werden onder meer 'NSB-achtig' genoemd. De man kreeg op 6 juni vorig jaar een contactverbod met de vier slachtoffers en de burgemeester opgelegd, maar eind juni van dat jaar zou hij Van Schaik weer meerdere mails hebben gestuurd. 


Bij de eis van 150 dagen celstraf zit een proeftijd van 3 jaar. Mocht de man dus weer de fout in gaan, kan de voorwaardelijke gevangenisstraf worden opgelegd. Ook eist het OM opnieuw een contactverbod met de vijf slachtoffers.

Onze Ambassadeurs