Twee van de vijf corona-sneltesten zijn goedgekeurd

Geschreven door Redactie
Twee van de vijf corona-sneltesten zijn goedgekeurd

Twee van vijf corona-sneltesten die in Nederland onderzocht worden op hun betrouwbaarheid, zijn goedgekeurd.

Minister De Jonge presenteerde dit nieuws vanmorgen in Breda bij het Amphia Ziekenhuis, waar een van de sneltesten werd gevalideerd. 


De sneltesten vertellen je binnen een kwartier of je besmet bent met het coronavirus. Deskundigen zeggen dat dit "de testaanpak rigoureus zal veranderen", omdat de swap-test niet eerst naar een laboratorium moet worden gestuurd, maar op locatie een uitslag oplevert. Op sociale media komen vragen binnen over wat dit betekent voor horeca, concerten en voetbalstadions. Wie is hier mee geholpen? 


"Denk maar niet dat dit versoepeling brengt voor die sectoren; dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk", zegt NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink. "Ze gaan de sneltesten gericht inzetten, zegt minister De Jonge, bij vitale beroepen." De Jonge zei gisteren hierover dat ze de test willen gebruiken in een snelteststraat voor mensen in het onderwijs of de zorg, of andere vitale beroepen. Maar ook voor mensen die naar voren komen uit de bron- en contactonderzoeken, zodat je die heel snel kunt testen. 


Een teleurstelling voor de evenementenbranche, horeca of voetbalsupporter. "Dit is praktisch niet uitvoerbaar bij een popconcert of voetbalstadion. Nog los van een enorme kostenpost. Onhaalbaar", zegt Van den Brink.

Onze Ambassadeurs