Inspectie onderzoekt tientallen klachten over commerciële teststraten

Geschreven door Redactie
Inspectie onderzoekt tientallen klachten over commerciële teststraten

De Inspectie Gezondheidsdienst en Jeugd onderzoekt enkele tientallen meldingen die ze over commerciële teststraten heeft binnengekregen. Commerciële testlocaties schieten als paddenstoelen uit de grond, ook in Flevoland. Maar er gaat volgens de inspectie op veel plekken in Nederland nog veel mis.

Zo gaan de binnengekomen meldingen onder meer over onbetrouwbare tests, het ontbreken van zorgprofessionals op de testlocaties en het niet doorgeven van de resultaten aan de GGD.

De Inspectie houdt het toezicht op de teststraten, zowel van de GGD als de commerciële. Ze constateerde al, dat er artsen met een BIG-registratie missen op de commerciële testlocaties. De uitslagen van die plekken worden ook niet gedeeld met de GGD, waardoor het aantal geregistreerde coronabesmettingen mogelijk hoger kan liggen dan de gezondheidsdienst dagelijks meldt. Daarom waarschuwde de inspectie vorige week op haar website om alert te zijn. 


De inspectie ziet de commerciële teststraat als een 'snelle voorscreening', maar zegt, dat er na een positieve test wel een PCR-test moet volgen. Alleen dan kan met zekerheid vastgesteld worden of iemand het virus bij zich draagt.


Of er ook misstanden zijn in Flevoland is nog onduidelijk. Ook kan de Inspectie nog niet zeggen of de binnengekomen meldingen over de commerciële teststraten gaan leiden tot verscherpt toezicht.

Onze Ambassadeurs